PDA

Επιστροφή στο Forum : ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ


ΧΡΗΣΤΟΣ
24-10-07, 14:42
Καλο ειναι να ξερουμε πια ειναι η εποχη για καθε φρουτο η λαχανικο ωστε να το προτιμουμε. Εαν αγοραζουμε φρουτα και λαχανικα στην εποχη τους περιοριζουμε την πιθανοτητα χρησης θερμοκηπιου ακομα και καποιων φυτοφαρμακων (σε περιπτωση συμβατικων προιοντων). Ακομα και στα βιολογικα καλο ειναι να προτιμαμε της εποχης ετσι ωστε να αποφυγουμε την καταψυξη του προιοντος για μεγαλο χρονικο διαστημα.

ΦΡΕΣΚΟΛΟΓΙΟ:
Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

Έτσι ως καταναλωτές "δείχνουμε το δρόμο"
στους παραγωγούς για ήπιας μορφής παραγωγή.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ :
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΔΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΔΥΟΣΜΟΣ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ)
ΚΥΔΩΝΙΑ ΛΑΧΑΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΗΛΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΡΟΔΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ :
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΝΤΙΔΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΡΟΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΛΑΧΑΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΜΑΡΤΙΟΣ:
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΡΑΚΑΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΡΟΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΛΑΧΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
ΜΑΡΑΘΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ :
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΡΑΚΑΣ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΡΟΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΛΑΧΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ
ΜΑΡΑΘΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΕΣΚΟΥΛΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΜΑΙΟΣ:
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΡΑΚΑΣ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΡΟΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΛΑΧΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΑ
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΑΘΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ
ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ:
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΡΑΚΑΣ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ ΛΑΧΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΜΑΡΑΘΟ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΤΟΜΑΤΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ/ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΡΑΚΑΣ ΑΧΛΑΔΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΕΣ
ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΥΚΑ ΤΟΜΑΤΕΣ
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:
ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΕΣ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ ΛΑΧΑΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΗΛΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΕΠΟΝΙΑ
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΥΚΑ ΤΟΜΑΤΕΣ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡ.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:
ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΡΟΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ ΛΑΧΑΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΑΧ. ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΗΛΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ
ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΟΜΑΤΕΣ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡ.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΔΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ
ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΚΥΔΩΝΙΑ
ΛΑΧΑΝΟ ΛΑΧ. ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΗΛΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΡΟΔΙΑ
ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΟΜΑΤΕΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΔΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (ΞΕΡΑ/ΦΡΕΣΚΑ) ΚΥΔΩΝΙΑ
ΛΑΧΑΝΟ ΛΑΧ. ΒΡΥΞΕΛΩΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΜΗΛΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΠΡΑΣΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΡΟΔΙΑ ΣΕΛΙΝΟ ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΠΗΓΗ: http://www.bionews.gr/bionews/news2006.htm

Lia
24-10-07, 15:54
Μπράβο βρε Χρήστο... Θα το τυπώσω και θα το κολλήσω στο ψυγείο για να ενημερώνομαι... Είμαι πέρα για πέρα άσχετη για την σωστη εποχή φρούτων και λαχανικών..... :) :) :)

Afroditi D
17-09-08, 14:08
Tι να προσέχετε όταν αγοράζετε φρούτα & λαχανικά , τρόποι αποθήκευσης

Βερύκοκα
Θα πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιόμορφο σε όλο το φρούτο Αν είναι ώριμα στο ψυγείο, αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου
Αγκινάρες
Θα πρέπει να είναι κλειστές, να τις νιώθετε σκληρές, να είναι βαριές και να μην έχουν αλλαγές στο χρώμα Σε κλειστή χάρτινη σακούλα στο ψυγείο
Σπαράγγια
Να είναι συμπαγή, σκληρά και το χρώμα τους έντονο πράσινο Σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων, στο ψυγείο, μην κλείσετε τη σακούλα
Αβοκάντο
Να μην είναι πολύ μαλακά Σε θερμοκρασία δωματίου
Καρότα
Εντονο πορτοκαλί χρώμα, οι κορυφές τους να είναι πράσινες, να τα νιώθετε σκληρά Κόψτε τις άκρες και κλείστε τα σε μία σακούλα τροφίμων στο ψυγείο
Κουνουπίδι
Σφιχτοδεμένο, χωρίς κενά, το χρώμα του να μην είναι ξεθωριασμένο Σε πλαστική σακούλα τροφίμων στο ψυγείο
Κεράσια
Λαμπερά, σφιχτά, όχι μαλακά, το χρώμα τους να είναι σκούρο Στο ψυγείο σε ανοιχτό δοχείο, καλύτερα να τα πλένετε πριν τα φάτε
Αρακάς
Το κέλυφος να είναι γεμάτο αλλά όχι σκασμένο Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Ραδίκια
Σφιχτά, όχι μαραμένα Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Σπανάκι
Τα φύλλα να έχουν έντονο πράσινο χρώμα Τυλίξτε τα σε υγρό χαρτί κουζίνας και βάλτε τα σε ράφι, όχι στους δίσκους λαχανικών
Καλαμπόκι
Η ουρά τους («οι τριχούλες») θα πρέπει να φαίνεται φρέσκια, όχι ξεραμένη και τα εξωτερικά φύλλα να μην είναι μαραμένα Στο ψυγείο, σε ράφι, όχι στο δίσκο. Μαγειρέψτε τα σύντομα
Αγγούρια
Η φλούδα τους αν είναι σφιχτή, όχι μαλακή ή ζαρωμένη Στο ψυγείο, μακριά από μήλα και ντομάτες
Μελιτζάνες
Λαμπερή επιφάνεια, να τις νιώθετε σφιχτές. Οι μικρές σε μέγεθος συνήθως είναι πιο γλυκές Στο ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα, σε ράφι
Σύκα
Πρέπει να είναι μαλακά αλλά να μη λιώνουν αν τα πιέσετε ελαφρά, ελέγξτε για σημάδια μούχλας Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και μετά σε κλειστή πλαστική σακούλα στο ψυγείο, καταναλώστε τα σύντομα
Σκόρδα
Να τα νιώθετε σφιχτά, να μην έχουν φυτρώσει Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Φασολάκια
Σφιχτά και σε έντονο πράσινο χρώμα Στο ψυγείο, σε ράφι
Καρπούζια / Πεπόνια
Αν τα κουνήσετε ελαφρά, να μην ακούγονται από μέσα οι σπόροι Στο ψυγείο, σε ράφι, όταν τα κόψετε κρατήστε τα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο ή ζελατίνα τροφίμων
Νεκταρίνια
Δεν πρέπει να είναι πράσινα, αν τα πιέσετε ελαφρά θα πρέπει η σάρκα τους να μπαίνει λίγο μέσα, όχι πολύ σκληρά. Σε θερμοκρασία δωματίου
Κρεμμύδια φρέσκα
Να τα νιώθετε σφιχτά, όχι μαλακά, να είναι άσπρα .Τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και στο ψυγείο, σε ράφι
Δαμάσκηνα
Το χρώμα τους να είναι ίδιο σε όλη την επιφάνεια Στο ψυγείο
Πατάτες
Να μην έχουν φυτρώσει και να μην έχουν πρασινίσει, να μην είναι μαλακές Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Φράουλες
Να μην είναι τεράστιες και πολύ μαλακές, ελέγξτε για σημάδια μούχλας Σε ράφι στο ψυγείο, καταναλώστε τις σύντομα
Ντομάτες
Να είναι σφιχτές αλλά όχι σκληρές. Αν έχουν ρωγμές στην επιφάνεια δεν πειράζει αρκεί η ρωγμή να μην φτάνει σε βάθος Σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τον ήλιο, ή σε ράφι στο ψυγείο
Μήλα
Να μην είναι χτυπημένα, η φλούδα τους να μην είναι μαλακή, θα πρέπει να είναι σφιχτά και σκληρά Στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου
Μπρόκολα
Να μην έχουν κιτρινίσει Στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Μαϊντανός, άνιθος, δυόσμος
Να είναι πράσινα, να μην έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και τα κοτσάνια τους να είναι σκληρά Στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, χάρτινη σακούλα ή εφημερίδα
Κολοκυθάκια
Να μην είναι μαλακά Σε δροσερό, σκοτεινό σημείο
Αχλάδια
Να είναι σφιχτά Σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο
Ρόδια
Να είναι βαριά και να έχουν λίγες ρωγμές / σκασίματα Σε θερμοκρασία δωματίου
Πιπεριές
Σφιχτές, με λεία επιφάνεια, να μην είναι ζαρωμένες Σε θερμοκρασία δωματίου
Λάχανο
Σφιχτό, το χρώμα του να είναι ζωντανό Σε θερμοκρασία δωματίου ή κομμένο στο ψυγείο, σε ανοικτή πλαστική σακούλα τροφίμων
Σέλινο
Να φαίνεται φρέσκο και πράσινο Τυλιγμένο σε υγρό χαρτί κουζίνας, σε ράφι στο ψυγείο
Εσπεριδοειδή
Να είναι σφιχτά και βαριά Σε θερμοκρασία δωματίου
Πράσα
Να είναι άσπρα και σφιχτά Σε χαρτί κουζίνας, σε ράφι του ψυγείου
Κρεμμύδια ξερά
Να είναι σφιχτά, όχι μαλακά και να μην έχουν φυτρώσει Σε θερμοκρασία δωματίου

Μαριλίνα
18-09-08, 09:10
Εγώ η άσχετη ευχαριστώ και υποκλίνομαι στον Χρήστο και την Αφροδίτη!!
Και είχα για πολύ καιρό αυτές τις απορίες!!!