PDA

Επιστροφή στο Forum : Γιαουρτι


rena
30-10-07, 22:13
Ποτε το δινετε?

Μου ειπε η γιατρος οτι μπορω να αντικαταστησω φρουτοκρεμα ή κρεμα απογευματινη ή αλλιως μπορω και ενδιαμεσα (απο τη φρουτοκρεμα ως το μεσημεριανο ή απο την κρεμα το απογευμα ως το βραδυνο γαλα) αν πεινασει νωρις...Προσπαθησα να του δινω στα ενδιαμεσα και χαλα τα γευματα,δεν πειναει τοσο το μεσημερι και δεν τρωει καλα :? :?

Να του δινω μερα παρα μερα το απογευμα αντι για φαριν λακτε?Δε θελω να μη του δινω φρουτακια το πρωι και να του δινω γιαουρτι... :?

elenak
30-10-07, 22:19
Εμείς της τα δίνουμε απόγευμα αντί για άλλη κρέμα και ψοφάει! Τα φρούτα θεωρώ οτί είναι απαραίτητα για βιταμίνες κάθε μέρα. Ενδιάμεσα καλύτερα όχι γιατί θα μπουκώσει πιστεύω. Εξάλλου σε λίγο καιρό θα βάλεις και το αυγό ενδιάμεσα οπότε θα πάει πολύ.. Μη γίνει και μπάλα το παιδάκι μια χαρά κούκλος κρίμα είναι....

ssidi
30-10-07, 23:02
Εμείς ξεκινήσαμε εδω και περίπου έναν μήνα. Αλλά τι γιαούρτι σου είπε Ρένα, πρόβειο ή αγελαδινό?

manoula
31-10-07, 08:46
Το γιαούρτι κι εμείς απόγευμα το δίναμε, αντί της κρέμας. Τα φρουτάκια κρίμα να τα ελλατώσεις!! Εμάς μας είχε πεί ο γιατρός να της δίνουμε τα γιαούρτια που τρωμε κι εμείς (τα πρόβεια σίγουρα είναι πιο φιλικά για το πεπτικό) και όχι τα παιδικά και σαν tip για περισσότερη νοστιμιά να λιώνουμε μέσα και ένα φρούτο!!Ειδικά με την μπανάνα τρελαινότανε!! Καλή του όρεξη!!

elenik
31-10-07, 09:14
O Βασιλης απο 6 μηνων αν θυμαμαι καλα.
Ωρα δεν μπορω να σου πω (δεν ειχαμε ποτε προγραμμα :lol: ). Ενδιαμεσα σιγουρα γιατι και πρωι και απογευμα ετρωγε φρουτοκρεμα (του εμποριου δεν την ηθελε καθολου σε εκεινη την ηληκια)

ΡΟΥΛΑ
31-10-07, 09:26
Εγώ της δίνω ένα γιαουρτάκι το βράδυ πριν πάει για ύπνο, γύρω στις 4 -4.30 το μεσημέρι της δίνω την κρέμα και τα φρούτα της τα δίνω το πρωι.

ΣΟΦΙΑ
31-10-07, 09:31
και γω ενναλαξ του το δινα αντι της απογευματινής κρέμας.. πολυ σπάνια και αφου είχε μεγαλώσει λίγο αν είμασταν εκτος σπιτιου το πρωί μπορεί να του δινα μια μπανάνα και ενα γιουρτι αντί φρουτοκρεμας.
Σε καθημερινή βάση όμως οπως λες και σύ rena θα ναι κρίμα να βγουν τα φρουτα απο την διατροφή..

jodido
31-10-07, 10:03
Και εμείς τώρα ξεκινήσαμε το γιαούρτι. Το δίνω το απόγευμα αντί της κρέμας που ούτως ή άλλως δεν μου αρέσει να τρώει αυτές τις βρωμοκρέμες... Τις αποφεύγω γενικά.... Προσπαθώ να του δίνω περισσότερες φορές τραχανα και γιαούρτι παρά κρέμες. Είναι κρίμα να του ελαττώσεις τα φρούτα ή να μη φάει τα λαχανικά το μεσημέρι, τα οποία είναι απο τα χεράκια σου... Ενώ αν δεν φάει αυτή την Φαρίν Λακτέ (του εμπορίου) δεν έγινε και τίποτα.
Του δίνω αγελαδινό γιαουρτάκι, το φρέσκο αυτό που τρώμε και εμείς. Απο τότε που δούλευα σε γαλακτοβιομηχανία δεν εμπιστεύομαι τα γιαούρτια Ευρωπαϊκού τύπου (αυτά δηλαδή που δεν έχουν πέτσα απο πάνω για να σας δώσω να καταλάβετε). Το πρόβειο έχει περισσότερα λίπη αν δηλαδή ο Θανασάκης είναι αδύνατος τότε καλύτερα είναι το πρόβειο αλλα έχει πιο δυνατή γεύση και οσμή και υπαρχει η περίπτωση να μη του αρέσει...

StellaK
31-10-07, 17:38
Rena, μπορείς να δίνεις εναλλάξ μια μέρα γιαουρτάκι και την άλλη φαρόν λακτέ. Εγώ πάντως του δίνω μόνο γιαουρτάκι. Προτιμώ το πρόβειο αν και στις αρχές δεν του άρεσε. Τώρα όμως το συνήθισε και το τρώει με όρεξη.
Στις αρχές έβαζα μέσα διάφορα φρούτα για να το φάει πιο ευχάριστα, όπως εγραψε και η manoula. Απλά να ξέρεις ότι τα φρούτα δεσμεύουν σε ένα βαθμό το ασβέστιο και έτσι δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

Ελένη
31-10-07, 22:45
Ρένα εμείς το απόγευμα τρώμε συνήθως πάλι φαγητό (μικρότερη ποσότητα από το μεσημέρι) και ταυτόχρονα και ένα γιαουρτάκι για το οποίο τρελαίνεται ο μικρός. Τελευταία για αλλαγή τρώμε και καμία κρέμα με βρώμη ή δημητριακά και φρούτα.
Όσο για το γιαούρτι εδω δεν βρίσκεις πρόβειο, επομένως του δίνουμε κάτι παιδικά γιαουρτάκια βιολογικά.

rena
03-11-07, 18:19
Κοριτσια ευχαριστω!Τελικα κι εγω ετσι θα κανω,εναλλαξ με τις κρεμες τις οποιες δεν τις πολυθελει.Του δινω τα παιδικα γιουρτακια,δε ρωτησα αν μπορω να δινω τα απλα με την πετσα :?

Στέλλα
03-11-07, 20:25
Κοριτσια ευχαριστω!Τελικα κι εγω ετσι θα κανω,εναλλαξ με τις κρεμες τις οποιες δεν τις πολυθελει.Του δινω τα παιδικα γιουρτακια,δε ρωτησα αν μπορω να δινω τα απλα με την πετσα :?

Ρένα,τα απλά με πέτσα(εννοείται ότι την βγάζουμε!) είναι καλύτερα γιατί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και καθόλου ζάχαρη.

rena
04-11-07, 15:46
Να σου πω την αληθεια φτιαχνει και η μαμα μου γιουρτι σπιτικο οποτε μπορει να του δινω απο εκεινο...

φεδρα
04-11-07, 19:08
Κοριτσια ευχαριστω!Τελικα κι εγω ετσι θα κανω,εναλλαξ με τις κρεμες τις οποιες δεν τις πολυθελει.Του δινω τα παιδικα γιουρτακια,δε ρωτησα αν μπορω να δινω τα απλα με την πετσα :?

Ρένα,τα απλά με πέτσα(εννοείται ότι την βγάζουμε!) είναι καλύτερα γιατί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και καθόλου ζάχαρη.
Καραμελίτσα και Ρένα ειστε τυχερές που ειστε στη Καβάλα γιατι έχετε τη προσβαση σε
αγνα προϊόντα. Το γιαουρτάκι είναι πάρα πολύ καλό για την ανάπτυζη με τα ένζυμα που
περιέχει πόσο μάλλον να είναι σπιτικό. Οσον αφορα τις κρέμες του δίνω εναλλάζ φαριν λακτε και γιαούρτι. Θέλω σιγά σιγα να του αρχίσω το προβειο με λίγο μέλι μέσα. Πάντως φρουτόκρεμα του δίνω κάθε πρωι και συν αυγό μερα παρά μέρα.

φεδρα
04-11-07, 19:09
Κοριτσια ευχαριστω!Τελικα κι εγω ετσι θα κανω,εναλλαξ με τις κρεμες τις οποιες δεν τις πολυθελει.Του δινω τα παιδικα γιουρτακια,δε ρωτησα αν μπορω να δινω τα απλα με την πετσα :?

Ρένα,τα απλά με πέτσα(εννοείται ότι την βγάζουμε!) είναι καλύτερα γιατί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και καθόλου ζάχαρη.
Καραμελίτσα και Ρένα ειστε τυχερές που ειστε στη Καβάλα γιατι έχετε τη προσβαση σε
αγνα προϊόντα. Το γιαουρτάκι είναι πάρα πολύ καλό για την ανάπτυζη με τα ένζυμα που
περιέχει πόσο μάλλον να είναι σπιτικό(και με λίγο μέλι μέσα θα είναι μούρλια). Οσον αφορα τις κρέμες του δίνω εναλλάζ φαριν λακτε και γιαούρτι. Θέλω σιγά σιγα να του αρχίσω το προβειο με λίγο μέλι μέσα. Πάντως φρουτόκρεμα του δίνω κάθε πρωι και συν αυγό μερα παρά μέρα.

Στέλλα
04-11-07, 20:29
Ναί είμαστε! :D :D :D

rena
13-12-07, 23:12
Επανερχομαι γιατι καταργησαμε τα παιδικα γιαουρτακια που δεν του αρεζαν καθολου και τρωει μονο το σπιτικο της μαμας μου.Το θεμα ειναι με τι γαλα ειναι καλυτερα να το φτιαχνουμε?Ως τωρα βαζαμε το απλο αγελαδινο.Πηρα προχθες ΝΟΥΝΟΥ kid και εγινε εξισου καλο το γιαουρτι παρολο που αυτο εχει και διαφορα προσθετα μεσα αλλα το πηρα γιατι εχει και εξτρα σιδηρο και ασβεστιο.... :? :? Μετα το χρονο τα μωρα τι γαλα πινουν?Απλο ή αυτα τα ειδικα για παιδια?

eleana
14-12-07, 10:43
ρενα μου το βρεφικο γιαουρτι μπορεις να το ξεκινησεις απο τον 8ο μηνα.μπορεις να το δινεις το απογευματακι αντι για κρεμα,εναλλαξ δηλ.μια φορα γιαουρτακι μια κρεμα.το πρωι θα δινεις κανονικα την φρουτοκρεμα.εμενα ο δικος μου δεν τα θελει οποτε και γω σταματησα να του δινω,θελει κρεμες.

Christie
14-12-07, 11:47
Εμεις ξεκινήσαμε από τον 8ο να της δίνουμε γιαουρτακι το απόγευμα αντι της φαριν λακτε εναλάξ... Της εδινα τα βρεφικα (Δελτα)... Το θέμα είναι πως επειδη είναι πολύ ζορικη με το φαγητό γενικά όλο το καλοκαιρι έτρωγε το γιαούρτι μονο (ισως επειδη ηταν δροσερό) και δεν ήθελε την κρέμα... Απο το Σεπτεμβρη τα έκοψε τα γιαουρτια και τρωει μόνο την κρεμα... Οσο για το γάλα, μετά το χρόνο της έδινα στην αρχή το Νεσλακ (εβαπορε) αλλά μετά το αλλαξα και τώρα πίνει το ΑΒΓ Φαγε (φρεσκο)... Κανονικο γιαούρτι δοκίμασα να της δώσω (μας το προτεινε και ο γιατρος) αλλά ούτε να το φτύσει... :?

jodido
14-12-07, 12:18
Εμεις ξεκινήσαμε από τον 8ο να της δίνουμε γιαουρτακι το απόγευμα αντι της φαριν λακτε εναλάξ... Της εδινα τα βρεφικα (Δελτα)... Το θέμα είναι πως επειδη είναι πολύ ζορικη με το φαγητό γενικά όλο το καλοκαιρι έτρωγε το γιαούρτι μονο (ισως επειδη ηταν δροσερό) και δεν ήθελε την κρέμα... Απο το Σεπτεμβρη τα έκοψε τα γιαουρτια και τρωει μόνο την κρεμα... Οσο για το γάλα, μετά το χρόνο της έδινα στην αρχή το Νεσλακ (εβαπορε) αλλά μετά το αλλαξα και τώρα πίνει το ΑΒΓ Φαγε (φρεσκο)... Κανονικο γιαούρτι δοκίμασα να της δώσω (μας το προτεινε και ο γιατρος) αλλά ούτε να το φτύσει... :?

Έτσι και εμείς το φρέσκο ουτε να το φτύσει ενώ αυτές τις αηδίες τύπου advance τις λατρεύει :cry: :cry: :cry:

evita
14-12-07, 12:21
Ρε συ Ρένα πως το φτιάχνεις το γιαουρτάκι;

rena
14-12-07, 14:06
Λοιπον παιρνουμε γαλα,οτι γαλα θελεις.Για ενα λιτρο χρειαζονται δυο κουταλιες του γλυκου απο γιαουρτι (για μαγια).

Βραζουμε το γαλα και μετα το αφηνουμε να κρυωσει αλλα πρεπει να το ανακατευευουμε καθε τοσο για ναμην κανει καιμακι.Αν κανει ή το βγαζεις και το πετας ή το αφηνεις μεσα απλα θα το "αισθανεσαι" μεσα στο γιαουρτι σε κομματακια.Το γαλα πρεπει κανονικα να κρυωσει μεχρι τους 47 βαθμους.Εμεις δεν εχουμε θερμομετρο οποτε το κανουμε λιγο μπακαλικα,μεχρι να βαζουμε το μικρο δαχτυλο μεσα και να αντεχουμε να μετραμε μεχρι το 10-11. (μπορεις να βαλεις και λιγο αλατι,γινεται πιο νοστιμο αλλα εγω δεν βαζω γιατι το τρωει το μωρο)

Μετα παιρνουμε λιγες κουταλιες απο το χλιαρο αυτο γαλα και το ανακατευουμε σιγα σιγα (σε ενα ποτηρακι μεσα) μαζι με τις 2 κουταλιες γιουρτακι ωστε να γινει ενα μιγμα.

Αφου "λιωσει" και γινει ενα μιγμα το ανακατευουμε μαζι με το υπολοιπο χλιαρο γαλα.Το μοιραζω σε ταπερακια (καθε ταπερ μια μεριδουλα) και τα κλεινω.Πρεπει τωρα να διατηρηθουν σε ελαφρως ζεστο μερος.παλια λεει τα τυλιγαν με κουβερτα.Εμεις αναβουμε το φουρνο για 2 λεπτα,ισα ισα να μην ειναι εντελως κρυος,οχι να ζεστανει, και τα βαζουμε μεσα,κλειστα με τα καπακια τους και τα αφηνουμε ολο το βραδυ.Το πρωι ειναι ετοιμα.Μπορει να ειναι και νωριτερα,δεν ξερω εμεις τα βγαζουμε το πρωι και τα βαζω στο ψυγειο κανονικα.

Ειναι πολυ απλη η διαδικασια.Το πολυ πολυ να σου γινει καποιες φορες λιγο πιο ξυνο ή πιο "γλυκο" εξαρταται απο τη θερμοκρασια του γαλακτος.

evita
14-12-07, 18:29
Ευχαριστώ Ρένα μου. Μπορούμε λες να προσθέσουμε και αλεσμένα φρούτα;

rena
15-12-07, 15:06
Πιστευω οτι ειναι καλυτερα να τα βαλεις μετα γιατι δεν ξερω αν θα πηξει σωστα αν τα βαλεις απο την αρχη :?

annastasia
17-12-07, 12:26
Ρένα πολύ καλό και χρήσιμο αυτό με το γιαούρτι! Well done! :D
Από τη στιγμή που μας είπε η παιδίατρος να του ξεκινήσουμε το γιαούρτι (7-8 μηνών δε θυμάμαι ακριβώς) ξεκινήσαμε κατόπιν υποδείξεώς της με κανονικό και όχι παιδικό (συγκεκριμένα ένα βιολογικό του εμπορίου προτίμησα εγώ). Δεν ήταν εύκολο να το συνηθίσει, μας πήρε πάνω από μήνα, από τότε που το συνήθισε πάντως το απόγευμα το έχουμε καθιερώσει, την κρέμα την καταργήσαμε. Θεωρώ πως είναι πολύ πιο θρεπτικό και υγειινό! :wink:
(Θα κοιτάξω να δοκιμάσω τη συνταγή της Ρένας πάντως)
:D

Polina
17-12-07, 12:35
Λοιπον παιρνουμε γαλα,οτι γαλα θελεις.Για ενα λιτρο χρειαζονται δυο κουταλιες του γλυκου απο γιαουρτι (για μαγια).

Βραζουμε το γαλα και μετα το αφηνουμε να κρυωσει αλλα πρεπει να το ανακατευευουμε καθε τοσο για ναμην κανει καιμακι.Αν κανει ή το βγαζεις και το πετας ή το αφηνεις μεσα απλα θα το "αισθανεσαι" μεσα στο γιαουρτι σε κομματακια.Το γαλα πρεπει κανονικα να κρυωσει μεχρι τους 47 βαθμους.Εμεις δεν εχουμε θερμομετρο οποτε το κανουμε λιγο μπακαλικα,μεχρι να βαζουμε το μικρο δαχτυλο μεσα και να αντεχουμε να μετραμε μεχρι το 10-11. (μπορεις να βαλεις και λιγο αλατι,γινεται πιο νοστιμο αλλα εγω δεν βαζω γιατι το τρωει το μωρο)

Μετα παιρνουμε λιγες κουταλιες απο το χλιαρο αυτο γαλα και το ανακατευουμε σιγα σιγα (σε ενα ποτηρακι μεσα) μαζι με τις 2 κουταλιες γιουρτακι ωστε να γινει ενα μιγμα.

Αφου "λιωσει" και γινει ενα μιγμα το ανακατευουμε μαζι με το υπολοιπο χλιαρο γαλα.Το μοιραζω σε ταπερακια (καθε ταπερ μια μεριδουλα) και τα κλεινω.Πρεπει τωρα να διατηρηθουν σε ελαφρως ζεστο μερος.παλια λεει τα τυλιγαν με κουβερτα.Εμεις αναβουμε το φουρνο για 2 λεπτα,ισα ισα να μην ειναι εντελως κρυος,οχι να ζεστανει, και τα βαζουμε μεσα,κλειστα με τα καπακια τους και τα αφηνουμε ολο το βραδυ.Το πρωι ειναι ετοιμα.Μπορει να ειναι και νωριτερα,δεν ξερω εμεις τα βγαζουμε το πρωι και τα βαζω στο ψυγειο κανονικα.

Ειναι πολυ απλη η διαδικασια.Το πολυ πολυ να σου γινει καποιες φορες λιγο πιο ξυνο ή πιο "γλυκο" εξαρταται απο τη θερμοκρασια του γαλακτος.

αυτή τη συνταγή κάνω και εγώ με μικρές διαφορές. Το γάλα που χρησιμοποιούσα ήταν πρόβειο και ότι αφορά τη διάρκεια "μαγειρέματος". Εγώ τα έβαζα σε ζεστό φούρνο για 1-1,5 ώρα και μετά τα άφηνα γύρω στη 1 ώρα ακόμη μεχρι να κρυώσουν. Σύνολο δηλ 3 ώρες (το πολύ). Αν έβλεπα ότι είχε πήξει νωρίτερα τότε τα εβγαζα κατευθείαν (οχι νωρίτερα απο 2 ώρες όμως).
Το ότι γίνεται ξινό έχει σχέση με τη θερμοκρασία του γάλακτος και το πόσες ώρες το αφήνεις εκτός ψυγείου. Επίσης είχα παρατηρήσει ότι διαφορετική υφή είχε το γιαούρτι αν το γάλα είχε περισσότερα λιπαρά, αν ήταν πιό αραιό ή περισσότερο πυκνό.

rena
17-12-07, 16:38
Ναι Polina εχεις δικιο για τη διαρκεια!Απλα εγω δεν το κοιταω πριν το πρωι και δεν ξερω ποση ωρα θελει να πηξει... :oops: Το αφηνω ολη τη νυχτα ετσι κι αλλιως...