PDA

Επιστροφή στο Forum : Μαρμελάδες


ateli
03-06-08, 12:46
Κοριτσια, ξερετε καμια συνταγη για μαρμελαδα βερυκοκο??? Εχω πολλα και θα μου χαλασουν?

maria70
03-06-08, 12:51
ΑΦΡΟΔΙΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΠΕΛΑΤΙΣΣΑ!!!!!!!!!!
Αν δεν σου απαντησει σημερα η AfroditiD στειλτης πμ.
μην χαλασουν και τα βερυκοκα :D :D

Afroditi D
03-06-08, 13:10
..μην χαλασουν και τα βερυκοκα :D :D :lol:

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά


4 κιλά βερίκοκα
3 κιλά ζάχαρη - περίπου 3/4 του κιλού ζάχαρη για κάθε κιλό βερίκοκα
Χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι)


Εκτέλεση

Πλένουμε τα βερίκοκα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε.
Τα βάζουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας μερικές φορές.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε τα βερίκοκα να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι (τουλάχιστον μία ώρα) ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Μερικά λεπτά πριν γίνει ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.


Καλή επιτυχία!

StellaK
03-06-08, 13:10
Πέρσι έφτιαξα μαρμελάδα βερύκοκο με συνταγή της Αργυρώς που μαγειρεύει στην εκπομπή της Μενεγάκη. Ήταν πολύ καλή. Δεν την έχω όμως μαζί μου...θα την φέρω αύριο

ateli
03-06-08, 13:20
Ευχαριστω πολυ κοριτσια!!!! Οτι εχετε ευχαριστηση!!!! Εχω βερυκοκα δικα μας και δεν ξερω τι να τα κανω! Ποσα να φαμε τελωσπαντων!!! Afroditι ευχαριστω!! StellaK αν τη βρεις οκ!!!

gerakina
03-06-08, 15:23
Αχ δε μου στέλνεις καμιά σακουλίτσα που τα βλέπω και τα λιμπίζομαι? :lol: :lol:

katerina@!!
03-06-08, 20:53
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πολύ ώριμα βερίκοκα.
1 ½ κιλό ζάχαρη.
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
1/2 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Πλένετε τα βερίκοκα και τα κόβετε στην μέση. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και τη φλούδα.
2) Βάζετε σε μια κατσαρόλα στρώσεις, στρώσεις βερίκοκα και ζάχαρη.
3) Βράζετε τα βερίκοκα σε δύνατη φωτιά για 15 λεπτά, αφαιρείτε κατά διαστήματα τον αφρό τους. Τα καταβάζετε 2-3 φορές μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει τελείως. Τα αφήνετε για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα ξαναβράζετε για 35 λεπτά ,στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
4) Όταν κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, την μοιράζετε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε τα βάζα όταν κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

politissa
03-06-08, 23:15
Εχω και εγω συνταγη δοκιμασμενη! Με φωναζουν γιαγια Ντακ οι φιλες μου.

1 κιλο βερυκοκα
1 κιλο ζαχαρη
μισο ποτηρι νερο
χυμο απο μισο λεμονι

Πλενουμε τα βερυκοκα και τα κοβουμε στα 4 βγαζοντας τα κουκουτσια.
Τα βαζουμε σε μεγαλη βαθια κατσαρολα(πιτσιλαει η μαρμελαδα) και χυνουμε απο πανω τη ζαχαρη.Τα αφηνουμε 3-4 ωρες ετσι ωστε το φρουτο να βγαλει τους χυμους του στη ζαχαρη.Μετα απο αυτη τη διαδικασια που μπορει να γινει και απο βραδυς και να μεινει ολη νυχτα(δεν παθαινει τιποτα) προσθετουμε το νερο και βαζουμε την κατσαρολα σε δυνατη φωτια.
Μαζευουμε με κουταλι τον ασπρο αφρο που μαζευεται στα τοιχωματα της κατσαρολας μας για να γινει λαμπερο το γλυκο μας.Μετα απο 15 λεπτα βρασμου(μετραμε απο τη στιγμη που δημιουργουνται μικρες μπουρμπουληθρες σε ολη την επιφανεια της κατσαρολας ) προσθετουμε και το λεμονι και βραζουμε αλλα 5 λεπτα.
Η μαρμελαδα ειναι ετοιμη!
Η μαρμελαδα βερυκοκο ειναι η πιο ευκολη γιατι τα βερυκοκα εχουν πολλη πυκτινη και δενει παντα χωρις πολυ πολυ κοπο.Ειναι σημαντικο παντως τα 20 αυτα λεπτα να ειμαστε απερισπαστες πανω απο την κατσαρολα και να ελεγχουμε το βρασμο και το γλυκο. Ομοιως γινεται και η φραουλα.
Εγω το κανω τα τελευταια 4 χρονια, κοριτσια μιλαμε για πολλα κιλα μαρμελαδας!
Κατι σημαντικο: καλυτερα να κανουμε καθε φορα τη δοση του μισου η ενος κιλου φρουτου γιατι στα 2+ κιλα αυξανεται πολυ ο χρονος βρασμου και η μαρμελαδα σκουραινει και χανει αρκετο απο το αρωμα της.
Εχω και πολυ καλη συνταγη για μαρμελαδα μπανανα.Τη μοιρασαμε στα πασχαλινα μας καλαθακια και ειχε φοβερη επιτυχια.Τη θελετε;

maria70
03-06-08, 23:18
μαρμελαδα μπανανα?????????πρωτη φορα το ακουω....
ριξτην please :D :D

Afroditi D
04-06-08, 10:18
Εχω και πολυ καλη συνταγη για μαρμελαδα μπανανα.Τη μοιρασαμε στα πασχαλινα μας καλαθακια και ειχε φοβερη επιτυχια.Τη θελετε;

αν την θέλουμε λέει ; :D εννοείτε !!!!!

ΜΑΡΙΑ30
04-06-08, 12:17
Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά


4 κιλά βερίκοκα
3 κιλά ζάχαρη - περίπου 3/4 του κιλού ζάχαρη για κάθε κιλό βερίκοκα
Χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι)


Εκτέλεση

Πλένουμε τα βερίκοκα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε.
Τα βάζουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας μερικές φορές.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε τα βερίκοκα να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι (τουλάχιστον μία ώρα) ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Μερικά λεπτά πριν γίνει ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.


Καλή επιτυχία!

Ακριβώς. Και αν τα ξεχάσεις..............λίγο παραπάνω και αρχίζει να σκουραίνει και το χρώμα είναι τέλεια.

ateli
04-06-08, 12:36
Κοριστια, εχθες δεν μπορουσα να γραψω, με ελιωσε η κορη μου!!! Ηθελε ολο παιχνιδια και χαρες! Που καιρος να κανω τη μαρμελαδα! Λεω να την κανω ομως σημερα αυριο γιατι τα βερικοκα δεν τα βλεπω και τοσο καλα!!! Απο συνταγες αλλο τιποτα. Ειστε φοβερες!!! Μαρμελαδα μπανανα?? Καλο ακουγετε ε???

maryp
04-06-08, 12:39
σλουρπ νιαμ νιαμ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

maria70
04-06-08, 14:43
σλουρπ νιαμ νιαμ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Μαιμου θελει μπανανα????????????? :D :D :D :D

politissa
05-06-08, 22:08
Ok παρτε μολυβι και χαρτι να η φοβερη η συνταγη!

Μαρμελαδα μπανανα

1 κιλο μπανανες(καθαρισμενες) κομμενες φετακια
800 γρ. ζαχαρη
χυμο απο μισο λεμονι
1 πρεζα βανιλια
1 πρεζα κανελα
100 γρ. ρουμι
100 γρ. νερο

Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε το νερο, τη ζαχαρη και το λεμονι να παρουν μια βραση. Μετα προσθετουμε τις μπανανες και βραζουμε 20 λεπτα.Στα 20 λεπτα πρεπει να εχει δεσει, αποσυρουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τη βανιλια, την κανελα και το ρουμι.
Κολαση... Το Πασχα ειχα κανει καλαθια για τους στενους συγγενεις με αυτη τη μαρμελαδα, σπιτικο τσουρεκι, σπιτικο λικερ πορτοκαλι, αβγα και πασχαλινες καρτες με κολαζ και ζωγραφιες των κοριτσιων μου και ειχαμε αποσπασει θετικοτατα σχολια.
Παντα με τις μικρες εχω πολλες μπανανες σπιτι και οταν μαυρισουν λιγο οι καλομαθημενες μου δεν τις τρωνε! Γινεται φυσικα και χωρις το ρουμι για να μπορει να φαγωθει και απο παιδακια.

gerakina
06-06-08, 00:41
Σλουρπ!

Και για πες για μενα την άσχετη..μια πρέζα=μια κουταλιά,όσο πιάσω..??

maryp
06-06-08, 11:06
Σλουρπ!

Και για πες για μενα την άσχετη..μια πρέζα=μια κουταλιά,όσο πιάσω..??

μια πρέζα = στη μύτη του κουταλιού του γλυκού, παρα πολύ λίγο δηλαδή

ateli
06-06-08, 11:58
Ωραια!! Οντως πολυ χρησιμη η μαρμελαδα μπανανα!! Και εγω οταν μαυριζουν λυπαμε να τις πεταω!! Ευχαριστουμε!

Afroditi D
06-06-08, 12:03
Ωραια!! Οντως πολυ χρησιμη η μαρμελαδα μπανανα!! Και εγω οταν μαυριζουν λυπαμε να τις πεταω!! Ευχαριστουμε!

:D

politissa
06-06-08, 21:18
Πρεζα : η ποσοτητα που πιανεις με δεικτη και αντιχειρα
οk αυτο λιγο πολυ με το ματι ειναι, εμενα η κανελιτσα παντα μου "πεφτει" λιγακι παραπανω :lol:

ateli
08-06-08, 13:32
Κοριτσια, εκανα τη μαρμελαδα βερυκοκο! Ολα καλα ΑΛΛΑ: ξεχασα να βαλω το λεμονι!!! Καλο ε??? Τι σημαινει αυτο τωρα? Επισης, μου εγινε λιγο σκουρα (οπως ειπε και η politissa εκανα 2 κιλα και σκουρηνε).

Afroditi D
08-06-08, 14:20
..μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι του γλυκού μας ή η μαρμελάδα μας προσθέτουμε το λεμόνι για να μη ζαχαρώσει :)

emporaki
08-06-08, 19:27
Κολαση... Το Πασχα ειχα κανει καλαθια για τους στενους συγγενεις με αυτη τη μαρμελαδα, σπιτικο τσουρεκι, σπιτικο λικερ πορτοκαλι, αβγα και πασχαλινες καρτες με κολαζ και ζωγραφιες των κοριτσιων μου και ειχαμε αποσπασει θετικοτατα σχολια.


Βρε politissa πώς θα γίνει να συγγενέψουμε να μας φέρνεις και εμάς τέτοια καλάθια; Προς το παρόν θα αρκεστώ να κάνω μόνη μου την κολαστήρια συνταγή!!! Πω, πω, πω!!!

Α! παραλίγο να το ξεχάσω, μήπως η συνταγή για το λικέρ πορτοκάλι είναι διαθέσιμη; Ευχαριστώωωω

politissa
13-06-08, 16:00
ουπς! Τωρα το ειδα, συγνωμη!
Λικερ arancelllo (ιταλικο, αντιστοιχο του limoncello αλλα με πορτοκαλια)

10 πορτοκαλια( μυρωδατα κρητικα)
1 λιτρο βοτκα(καλυτερα καλης ποιοτητας)
1,5 λιτρο νερο(η 6 1/3 κουπας )
6 1/2 κουπες ζαχαρη

Πλενουμε και τριβουμε τα πορτοκαλια με ενα πανακι, σφουγγαρακι η ο,τι μας βολευει να φυγουν τυχον σκουπιδακια και παραφινες. Με το εργαλειο του ξεφλουδισματος παιρνουμε το πορτοκαλι μερος της φλουδας των πορτοκαλιων(το ασπρο πικριζει).Μαζευουμε τις φλουδιτσες μας και τις βαζουμε σε ενα γυαλινο βαζο μαζι με τη βοτκα.Φυλαμε για 5 μερες στο ψυγειο. Η βοτκα αρωματιζεται και παιρνει χρωμα. Την πεμπτη μερα βραζουμε για 5 λεπτα τη ζαχαρη με το νερο. Αφηνουμε το σιροπι να κρυωσει τελειως. Ανακατευουμε τα 2 υγρα μειγματα και σουρωνουμε με διπλο φιλτρο καφετιερας. Εαν το σιροπι ειναι κρυο και το σουρωμα καλο το λικερ γινεται λαμπερο και διαυγες. Μετα το σουρωμα βαζουμε το λικερ σε γυαλινα μπουκαλια και βαζουμε στο ψυγειο για 1-2 μερες να δεσουν οι γευσεις και τα αρωματα.
Να πω την αληθεια η ποσοτητα βγαινει αρκετα μεγαλη γιαυτο και κανω τη μιση δοση.
Το limoncello εχει τις ιδιες δοσολογιες απλα αντι για 10 πορτοκαλια χρησιμοποιουμε 10 λεμονια.
Καλη επιτυχια!

emporaki
14-06-08, 09:32
Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, μου φαίνεται δυσκολούτσικη αλλά θα την προσπαθήσω.

maria_23
01-08-08, 10:47
Καλή σας μέρα και καλό μήνα...

Έχω 12 ροδάκινα, τα οποία είναι τελείως άνοστα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα φάμε. Επειδή όμως τα λυπάμαι και δεν θέλω να τα πετάξω, σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα. Ξέρει καμμιά να μου πεί πόση ζάχαρη κ πόσο νερό πρέπει να βάλω? Δεν έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα γενικά κ έτσι δεν έχω ιδέα για τις αναλογίες...Τα φώτα σας παρακαλώ...
:D :D :D

Λαμπρινή
01-08-08, 11:05
Μαράκι θα πρέπει να ζυγίσεις τα ροδάκινα για να σου πω ακριβως ποση ζάχαρη πρεπει να βάλεις . Εμπειρικα και με το ματι ομως (οπως κανω εγω) 4-5 ροδάκινα μεγεθος μπαλακι τέννις ειναι 1 κιλο . Αν ειναι τετοια τα δικά σου τοτε εχεις περιπου 3 κιλά ροδάκινα .

1ος τρόπος

3 κιλά ροδάκινα
1,5 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Χυμό απο ενα λεμόνι

Καθαριζεις και ξεκουκουτσιάζεις τα ροδάκινα . Τα κοβεις μικρα κομματακια και τα βάζεις να βρασουν με την ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτια . Ανακατεύεις τακτικα και προσέχεις μην κολλησουν . Μολις ειναι έτοιμη προσθέτεις το χυμό λεμονιού .

2ος τρόπος

3 κιλα ροδάκινα
2 κιλά ζάχαρη
χυμο λεμονιού

Αυτος ο τροπος ειναι για ώριμα ροδάκινα . Καθαριζεις κλπ τα κοβεις κομματακια και τα βάζεις σε στρωσεις εναλαξ με ζάχαρη σε μια λεκανη . Τα αφηνεις ενα βραδυ και το πρωι (αφου έχουν βγαλει το ζουμακι τους) τα βραζεις ολα μαζι για περιπου 1 ώρα ή παραπάνω μεχρι να δεσει . Προσθέτεις τον χυμο λεμονιού .

3ος τροπος ευκολος

3 κιλά ροδάκινα
1,5 κιλό ζάχαρη
χυμο λεμονιού

Καθαριζεις κλπ τα κοβεις κομματακια και τα ριχνεις λιγα λιγα στο μούλτι . Τα χτυπας να λιώσουν και μετά τα βραζεις με την ζάχαρη ως ότου να δέσουν καλά .

Καλωφαγωτα :)

Σημειωση : Αν δεν ειναι νοστιμα και μυρωδατα ...δεν θα ειναι νοστιμη και η μαρμελαδα :(

maria_23
01-08-08, 11:30
Λαμπρινή μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ....
Με έσωσες... :D :D :D
Τα λυπάμαι μωρέ να τα πετάξω...
Ψιλοώριμα είναι...
Θα κάνω αύριο ή μεθαύριο την μαρμελάδα κ θα σου πώ αν βγήκε καλή...
Λές επειδή είναι άνοστα να γίνει μάπα?
Τεσπα... θα δείξει...
Θα σε ενημερώσω...
Και πάλι ευχαριστώώώώώώώώ...

Λαμπρινή
01-08-08, 22:38
Μαράκι σιγουρα θα γινει πολυ καλυτερη απο αυτες του εμποριου . Απλα μπορει να μην ειναι τοσο μυρωδάτη :)
Ελπιζω να γινει νοστιμη και να την πετυχεις :) Καλη επιτυχια !!

amaretto
01-08-08, 23:23
Όταν είναι άνοστα και άοσμα τα φρούτα, διαλύω στο μίγμα μια βανίλια για άρωμα. Μετά, σε μια συνταγή είδα ότι έβαζαν στη μαρμελάδα μια ιδέα βιτάμ, το δοκίμασα και ήταν αρκετά νόστιμο.
Δεν ξέρω αν ενδείκνυται να αντικαταστήσεις μέρος από τη ζάχαρη με ακατέργαστη ζάχαρη ή μέλι, πιστεύω ότι θα την έκαναν πιο πικάντικη αλλά δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω.

Λαμπρινή
01-08-08, 23:27
Το βιταμ/βουτυρο βοηθάει να μην πιτσιλαει η μαρμελαδα :)
Με μέλι ή μαυρη ζαχαρη ουτε εγώ εχω δοκιμάσει .

amaretto
01-08-08, 23:49
Το βιταμ/βουτυρο βοηθάει να μην πιτσιλαει η μαρμελαδα :)


Τι μαθαίνει κανείς!
Παλιά έφτιαχνα καζάνια μαρμελάδα με μια κλασική συνταγή, μετά βαρέθηκα αλλά πρόσφατα πήρα αρτοπαρασκευαστή που φτιάχνει μαρμελάδα και επωφελήθηκα. Οπότε δεν είχα την ευκαιρία να δω διαφορά στο πιτσίλισμα, η αλήθεια ήταν ότι ήταν η πιο "καθαρή" μαρμελάδα που έκανα ποτέ 8)

maria_23
02-08-08, 11:18
Κορίτσια σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θα την κάνω την Δευτέρα και θα σας πώ.

maria_23
05-08-08, 09:21
Καλημέρα.
Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι η μαρμελάδα έγινε ΥΠΕΡΟΧΗ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.
Γλύφουμε κ τα δάχτυλά μας δηλαδή... :D :D :D

Λαμπρινή μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ...
Έκανα την 1η συνταγή κ βγήκε τέλεια, αν και ξεχείλισε κ χύθηκε το μισό ζουμί σχεδόν (είχε ξυπνήσει η μπέμπα κ την θήλαζα κ δεν σκέφτηκα να πω στον άντρα μου να βλέπει την μαρμελάδα), πρόλαβε όμως ο άντρας μου κ την έσωσε κ παρεπιπτόντως μου καθάρισε κ την κουζίνα που είχε γίνει χάλια από τα σιρόπια.

Λαμπρινή
05-08-08, 10:10
Μαρακι πετυχε? Αχ πολυ χαιρομαι :D
Καλοφαγωτη !!!!

zouzounitsa79
05-08-08, 21:24
νοικοκυρουλες μουυυυ :)
Εχω βανιλιες..ξερετε αυτα τα μαυρα στριγγυλα φρουτα!!
μου ειπανε οτι κανουν υπεροχη μαρμελαδα..
εχει καμια σας συνταγη ?????????
Με σωζετεεε σματςςςςςς :D

moloha
29-10-08, 00:56
Καμια συνταγή για μαρμελάδα κυδώνι παίζει? :D

ateli
08-11-08, 10:06
Κοριτσια καλημερα!! Ξερετε πως γινεται μαρμελαδα μανταρινι??? Εχω πολλα απο το χωριο!!!

Afroditi D
08-11-08, 10:55
Σπιτικές Μαρμελάδες - Τι πρέπει να ξέρετε:

Να χρησιμοποιείτε πάντα φρούτα χωρίς ψεγάδια, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά. Εάν τα φρούτα σας είναι παραγινομένα, η μαρμελάδα μπορεί να μουχλιάσει.
Όλα τα φρούτα πρέπει να τα πλένετε πολύ σχολαστικά.
Τα σκληρά φρούτα αφήστε τα να σιγοβράσουν για λίγη ώρα πριν βάλετε τη ζάχαρη. Έτσι θα μαλακώσουν και θα βγάλουν και την πηκτίνη τους.
Η πηκτίνη βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια και τη φλούδα. Εφόσον δεν τα χρησιμοποιείτε, μια καλή ιδέα είναι να τα βάλετε σε ένα τούλι, να τα δέσετε και να τα αφήσετε να βράσουν για λίγη ώρα μαζί με τα φρούτα.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία βρασμού φτάσει τους 104-105°C. Μην την αφήσετε να βράσει παραπάνω από όσο χρειάζεται γιατί θα χαλάσει και ίσως ζαχαρώσει.
Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε το τεστ του κρύου πιάτου. Βάλτε δύο πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη! (Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα). Όση ώρα δοκιμάζετε, βγάλτε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, για να μην παραβράσει.
Τα βαζάκια σας να είναι αποστειρωμένα και να κλείνουν καλά. Βάλτε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ακόμα καυτή, κλείστε τα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι θα κλείσουν αεροστεγώς. Μόνο εάν έχετε αφήσει μεγάλα κομμάτια φρούτου ή φλούδας (στα πορτοκάλια ας πούμε) μην την κλείσετε αμέσως, γιατί τα κομμάτια θα ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο και μετά ανακατέψτε και βάλτε στα βάζα.
Οι καλά κλεισμένες μαρμελάδες θα διατηρηθούν σε ξηρό,σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι και ένα χρόνο. Αφού τις ανοίξετε, βάλτε τις στο ψυγείο όπου θα διατηρηθούν για 6 μήνες περίπου.
Εάν η μαρμελάδα σας μουχλιάσει καλό είναι να την πετάξετε αμέσως. Κανονικά δεν πρέπει ούτε να πετάμε το πάνω στρώμα και να τρώμε το υπόλοιπο.

Πηκτίνη
Η μαρμελάδα για να πήξει χρειάζεται πηκτίνη. Κάποια φρούτα έχουν πολύ πηκτίνη και κάποια σχεδόν καθόλου.
Φρούτα με πολύ πηκτίνη είναι
Μήλα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκέιπφρουτ, λεμόνια.
Μεσαία ποσότητα πηκτίνης περιέχουν τα
Βερίκοκα, κυδώνια
Μικρή ποσότητα πηκτίνης έχουν τα
κεράσια, βύσσινα, σταφύλια, πεπόνια
Ελάχιστη ποσότητα περιέχουν τα
νεκταρίνια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, σύκα

Εάν τα φρούτα λοιπόν που διαλέξατε για τη μαρμελάδα σας δεν περιέχουν αρκετή πηκτίνη, μπορείτε να προσθέσετε λίγα με υψηλή περιεκτικότητα όπως τα πορτοκάλια ή τα μήλα. Επίσης κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες που περιέχει πηκτίνη. Εάν τη χρησιμοποιήσετε, να ξέρετε πως η μαρμελάδα θα χρειαστεί πολύ λιγότερο βράσιμο.

Afroditi D
08-11-08, 11:03
Μαρμελάδα Μανταρίνι

Υλικά
2 κιλά μανταρίνια ή κλημεντίνες
2 κιλά ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση
Πλένετε σχολαστικά τα μανταρίνια, αφαιρείτε το κοτσανάκι τους και τα κόβετε στα τέσσερα (με το φλούδι).
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνετε μέσα τα φρούτα, τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα σουρώνετε.
Ξαναγεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και επαναλαμβάνετε το 2ο βήμα για να φύγει η πικρίλα των φρούτων.
Aφού σουρώσετε τα μανταρίνια, τα αφήνετε να κρυώσουν, και αν έχουν κουκούτσια, πιέζετε κάθε τέταρτο ελαφρά για να φύγουν.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα μανταρίνια σε τετραγωνάκια.
Για κάθε φλιτζάνι μανταρίνια που ρίχνετε στην κατσαρόλα, υπολογίζετε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Bάζετε, δηλαδή, εναλλάξ μανταρίνια και ζάχαρη.
Bάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα φρούτα το χυμό τους, ανακατεύοντας τακτικά.
Bράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη μαρμελάδα να «κάτσει» για 24 ώρες.
Tην επομένη, βάζετε τη μαρμελάδα να πάρει βράση για άλλα 5 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
Γεμίζετε τα βάζα με την κρύα μαρμελάδα.

Καλή επιτυχία!

ateli
09-11-08, 20:24
Σε ευχαριστουμε πολυ Αφροδιτη! Ολα αυτα που λες ειναι παρα πολυ χρησιμα! Εγω δεν τα ηξερα!! Θα την φτιαξω και θα σας πω!!

ateli
11-11-08, 15:38
Αφροδιτη, να σε ρωτησω, τα μανταρινια αφου τα βρασεις τις 2 πρωτες φορες να φυγει η πικριλα μετα ειπες βγαζεις τα κουκουτσια, αλλα με τα φλουδια τι γινεται??

Afroditi D
11-11-08, 16:07
Ateli την φλούδα δεν την πειράζεις ... με την φλούδα θα τα βράσεις , μπορείς να τα κόψεις και ροδέλες πρώτα , και μετα μικρότερα κομμάτια.

ateli
15-11-08, 15:09
Λοιπον, εκανα τη μαρμελαδα. Βγηκε λιγο με μια ελαφρως πικρη γευση, αλλα νομιζω ειναι νοστιμη. Εχω την εντυπωση οτι θα κανει πολυ ωραια παστα φλωρα!

Afroditi D
19-11-08, 12:59
Ατελι ναι είναι πικρή και η μαρμελάδα πορτοκάλι επίσης ...
μου ταιριάζει ετσι οπως το σκέφτομαι και σε τσιζ κεικ πολυ ... :)

ateli
19-11-08, 14:52
Καλα, εφτιαξα παστα φλωρα με τη μαρμελαδα μανταρινι. Το συνιστω, η καλυτερη παστα φλωρα που εχω φαει, η μαρμελαδα της εδινε αλλη γευση!! Θα δοκιμασω και το τσιζκεικ Αφροδιτη!

Afroditi D
19-11-08, 15:21
με ξεσήκωσες Ατελι ... θα φτιάξω και εγώ :lol:
και σκεφτομαι να δοκιμάσω γλυκο πορτοκάλι με ολοκληρες ημικυκλικές φέτες , μου εστειλαν ενα βάζο και τρελάθηκα!

ateli
19-11-08, 15:37
Λοιπον, ξεχασα να σας πω οτι η βαση της παστα φλωρας που εφτιαξα επειδη δεν ειχα πολυ χρονο, ειπα να την κανω βαση για ταρτα! Και εβαλα (δεν θυμαμαι ακριβως τις ποσοτητες, θα τις δω και θα επανελθω) μονο λιγο βουτηρο, αλευρι, λιγο αλατι και ενα αυγο (θα μπορουσα να μην βαλω). Εγινε φοβερη! Τραγανη, νοστιμη και πολυ γρηγορη!!! Αν θελετε να δω ακριβως τη συνταγη και θα σας γραψω!

Afroditi D
19-11-08, 15:44
θέλουμε πως δεν θέλουμε ! φυσικά ! :D

ateli
23-11-08, 15:44
Λοιπον κοριτσια, συγγνωμη που αργησα! Γραφω τη συνταγη για την βαση της παστα φλωρας που επαναλαμβανω θεωρειται βαση ταρτας και χρησιμοποιειται και για μηλοπιτα και για κανονικη ταρτα με φρουτα απο πανω. Θα γραψω τα υλικα για 1 δοση αλλα να κανετε 2 περιπου γιατι αλλιως βγαινει πολυ λεπτη.
200 γρ. αλευρι (κοσκινισμενο), 1 πρεζα αλατι, 100 γρ βουτυρο (σοφτ) παγωμενο σε κυβους (ή κομματακια μικρα), 1/2 φλ ζαχαρη και 1 αυγο για να δεσει. (Αν δεν θελετε αυγο το εχω κανει και με λιγο παγωμενο νερο, ριχνω στο μειγμα σιγα σιγα και οσο παρει).
Βαζετε το αλευρι με τη ζαχαρη, αλατι και ριχνετε τα κυβακια βουτυρο και αρχιζετε να το δουλευετε με το χερι. Θα γινει γρομπαλακια, μην αγχωθειτε, ετσι πρεπει , οταν θα ριξετε το αυγο μετα (ή το νερο) θα δεσει.
Τη βαζετε στο ψυγειο να ξεκουραστει λιγο.
Μετα την ανοιγετε με το χερι σιγα σιγα να παει παντου στο ταψι (ή στην ταρτιερα). Για παστα φλωρα, την βαζετε να ψηθει πρωτα για 20 περιπου λεπτα αναλογα και με το φουρνο) και μετα βαζετε τη μαρμελαδα απο πανω για περιπου 10 (μπορει και λιγοτερο).

ateli
21-08-09, 10:24
Καλημερα κοριτσια!! Τιποτα για μαρμελαδα συκο ξερετε???

Agni-Maria
14-12-09, 22:54
καλησπερα!!!!

σας δινω συνταγη για μαρμελαδα συκο!!!

http://www.sintagespareas.gr/sintages/marmelada-siko.html

melita
03-01-10, 23:35
Αφροδιτη από άλλο σάιτ βρήκα την ίδια συνταγή για μαρμελάδα μανταρίνι και την έφτιαξα. Έγινε τέλεια να την δοκιμάσετε. Εάν δεν θέλετε την πικρίλα αφήστε λίγο περισσότερο χρόνο τις 2 πρώτες βράσεις.

Όσες γνωρίζετε δώστε μου τα φώτα σας για να φτιάξω μια μαρμελάδα λεμόνι.

Agni-Maria
18-02-10, 17:05
καλησπερα!!!!!!

δινω συνταγη για μαρμελαδα λεμονι!!!!

http://www.sintagespareas.gr/sintages/aggliki-marmelada-lemoniou.html

barbita
18-02-10, 17:29
καλησπέρα!! θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις για όσες γνωρίζουν. βαζάκια που βρίσκουμε που να κλείνουν αεροστεγώς? και μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα με κομπόστα πχ. βερίκοκο ή ροδάκινο?

Morchelina
18-02-10, 22:51
καλησπέρα!! θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις για όσες γνωρίζουν. βαζάκια που βρίσκουμε που να κλείνουν αεροστεγώς? και μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα με κομπόστα πχ. βερίκοκο ή ροδάκινο?

Eγώ χρησιμοποιώ βάζα από μαρμελάδα αγοραστή, μέλι, κλπ τα οποία είναι σε καλή κατάσταση, να μην έχει φθαρεί το καπάκι βασικά και τα χρησιμοποιώ 1-2 φορές.

Τώρα για να κλείσω τα βάζα αεροστεγώς τα γεμίζω με καυτή μαρμελάδα μέχρι 2-3 χιλιοστά κάτω από το χείλος του βάζου, καθαρίζω το χείλος και τα κλείνω καλά φορώντας γάντι φούρνου γιατί καίνε. Η ζέστη από τη μαρμελάδα φουσκώνει ελαφρώς το καπάκι και όταν αυτό κρυώσει μετά από ώρες"ρουφιέται" μέσα και δημιουργεί κενό αέρος. Το διάβασα σε βιβλίο με τεχνικές μαγειρικής. Δεν μου αρέσει να τα αναποδογυρίζω γιατί λερώνει το καπάκι και έρχεται και σε επαφή η μαρμελάδα με την επίστρωση που έχει μέσα το καπάκι που είναι πλαστική.

Το κάνω χρόνια και σε σάλτσες και έχει μεγάλη επιτυχία. Έχω κρατήσει μαρμελάδα κορόμηλο που δένει καλά δύο χρόνια.

barbita
19-02-10, 20:23
ευχαριστώ πάρα πολύ!!! αν ξέρει κάποια και για το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα για τη παρασκευή μαρμελάδας....:confused: