PDA

Επιστροφή στο Forum : κεικ χωρις φαρινα???


maria70
26-08-08, 16:05
Αφροδιτη και κοριτσια βοηθειστε με λιγο...
εδω στα σουπερ μαρκετ δεν υπαρχει αλευρι που φουσκωνει μονο του και μεχρι στιγμης δεν εχω βρει μαγια σε φακελακια....
βρηκα ομως μπεικιν παουντερ....φτανει μονο αυτο για να φτιαξω κεικ χωρις το αναλογο αλευρι??θα φουσκωσει??
επισης το μπεικιν κανει για να φτιαχνω λουκουμαδες,πιτσα κτλ???

Scorpina
26-08-08, 16:11
Φυσικά και κάνει. Τρία κουταλάκια του γλυκού φουσκωτά ανά κιλό αλεύρι είναι η δοσολογία.

maria70
26-08-08, 16:13
ευχαριστω σκορπινα .....θα το δοκιμασω,τι να κανω!!!! :D :D :D

Afroditi D
26-08-08, 19:11
Μπέικιν Πάουντερ : Διογκωτικό υλικό (σκόνη που περιέχει διττανθρακικό νάτριο) που χρησιμοποιείται στα κέικ, στα μάφινς και στα αφράτα γλυκίσματα του τηγανιού (τηγανίτες, βάφλες).

πηγή : www.cooking.gr

Μια χαρά στα λέει η Σκοπρίνα ! Και σε πίτσα το έχω δοκιμάσει 1 φορά που είχα ξεμείνει απο μαγιά , το αποτέλεσμα αρκετά καλό μπορώ να σου πω! :) καλή επιτυχία σε ότι φτιάξεις!

α! ακομα... αν έχετε ξεμείνει από μπέικιν πάουντερ,τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά και σας έχει κυριέψει η επιθυμία να φτιάξετε κάποιο υπέροχο γλυκό;Κανένα πρόβλημα! Απλά ανακατέψτε καλά 2 κ.γ.κρεμόριο,1 κ.γ. σόδα(σε σκόνη) και 2 κ.γ. κορνφλάουρ και είστε έτοιμοι!!! Προσοχή όμως.Δεν διατηρείται πολύ γι`αυτό χρησιμοποιείστε την σύντομα. Και όταν ετοιμάσετε το μίγμα του κέικ αμέσως στο φούρνο!

κρεμόριο : σκόνη σαν την αμωνία ,σκόνη που βοηθάει να δοθεί περισσότερος όγκος στην μαρέγκα και μία πιό κρεμώδη σύσταση στα γλυκά γενικά (στην μαρέγκα μπορεί να αντικατασταθεί απο λεμόνι).

Λαμπρινή
26-08-08, 23:29
Αφροδιτη και κοριτσια βοηθειστε με λιγο...
εδω στα σουπερ μαρκετ δεν υπαρχει αλευρι που φουσκωνει μονο του και μεχρι στιγμης δεν εχω βρει μαγια σε φακελακια....
βρηκα ομως μπεικιν παουντερ....φτανει μονο αυτο για να φτιαξω κεικ χωρις το αναλογο αλευρι??θα φουσκωσει??
επισης το μπεικιν κανει για να φτιαχνω λουκουμαδες,πιτσα κτλ???

Για κεικ και γλυκίσματα θα βάλεις στο 1/2 κιλό αλεύρι 2 κουταλάκια γλυκού (τσουπωτά ) μπεικιν παουντερ :D

Για ψωμοειδή -πιτσες-τσουρέκια-λουκουμάδες καλυτερα ειναι η μαγιά . Θα εχει σιγουρα δεν υπάρχει περίπτωση . Αν δεν εχει στο ραφι την σκονη θα εχει σιγουρα στο ψυγείο φρέσκια ...Ασε και γω κανα χρονο εκανα να ανακαλυψω την φρέσκια μαγια ..την ξηρή ομως την ειχα βρει ! :lol:

Εγω απλως οταν δεν έχω μπεικιν βάζω σόδα και λιγες σταγόνες χυμό λεμόνι . Αν παλι εχω γλυκό χωρις αυγά ή θελω να γινει πολυ φουσκοτο και αφράτο τοτε βάζω και μπεικιν και σόδα :D

maria70
26-08-08, 23:50
Αφροδιτη και Λαμπρινη σας ευχαριστω πολυ :D :D
Που θα μου παει θα την βρω την μαγια στα σουπερ μαρκετ,θα παω με το λεξικο την αλλη φορα για να ρωτησω :D :D :D

Μαριλίνα
14-10-08, 09:04
Καλημέρα!!
Κοιτώντας συνταγές της Βέφας πέτυχα μπροστά μου ένα κέικ χωρίς αλεύρι και σε θυμήθηκα.
Δεν ξέρω πως βγαίνει, δεν ξέρω αν σου κάνει... σου δίνω τη συνταγή:
http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept%5Fid=2&recipe%5Fid=1282&flag=1
ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ, ΜΕ ΓΛΑΣΟ

Υλικά


340 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια

3/4 κούπας βούτυρο, σε 6 κομμάτια

5 μεγάλα αυγά

1 κούπα ζάχαρη

2 συσκευασίες βανίλια

1/4 κουταλάκι αλάτι

1/4 κούπας κακάο
για το γλάσο

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια

3 κουταλιές βούτυρο

Ατομα: 10 - 12


Εκτέλεση
Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με πλαστική σπάτουλα. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά. Χτυπήστε 2' στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τ' αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και 2 κουταλιές νερό, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο και να ενωθούν σ' ένα λείο, αφράτο μίγμα. Χαμηλώστε την ταχύτητα και ρίξτε το μίγμα της σοκολάτας λίγο - λίγο. Δυναμώστε και πάλι την ταχύτητα και συνεχίστε το χτύπημα μισό λεπτό ακόμη. Χαμηλώστε την ταχύτητα, ρίξτε το κακάο και συνεχίστε το χτύπημα 1' ακόμη, ώσπου να ενσωματωθεί. Αλείψτε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και καλύψτε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Βουτυρώστε το χαρτί και πασπαλίστε το με 1 κουταλιά κακάο. Αδειάστε τη ζύμη στη φόρμα και τοποθετήστε τη στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Βουτυρώστε το χαρτί και πασπαλίστε το με 1 κουταλιά κακάο. Αδειάστε τη ζύμη στη φόρμα και τοποθετήστε τη στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήστε το κέικ στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου όταν βυθίζετε στο κέντρο μια ξύλινη φουρκέτα, να βγαίνει ελαφρά υγρή με κολλημένα κομματάκια ζύμης επάνω. Προσχή, το κέικ δεν πρέπει να παραψηθεί. Αφήστε το να σταθεί 30' μέσα στη φόρμα. Πατήστε το ελαφρά με τις παλάμες σας προς τα κάτω, ώστε η επιφάνεια του κέικ να έρθει στο ύψος της φόρμας. Περάστε τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στο κέικ και στα τοιχώματα της φόρμας, ξεφορμάρετέ το σε πιατέλα και αφαιρέστε προσεχτικά το χαρτί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε το με κώδωνα και βάλτε το στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον. Ετοιμάστε το γλάσο. Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με πλαστική σπάτουλα. Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο και περιχύστε το με το ζεστό γλάσο. Ισιώστε το με μια σπάτουλα, πρέπει να έχει 0,6 εκ. Αφήστε το να σταθεί στο ψυγείο 20' - 40' ή ώσπου να στερεοποιηθεί το γλάσο. Βγάλτε το από το ψυγείο 20' - 30' πριν το σερβίρετε.