PDA

Επιστροφή στο Forum : Μπρόκολο-αρακάς-σπανάκι στη χορτόσουπα


ΑΦΡΟΔΙΤΑΚΙ
14-03-10, 17:51
Γεια σας μαμάδες και μπαμπάδες!
Αν και έχω ήδη ένα μεγαλύτερο παιδάκι,θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τα παραπάνω λαχανικά.Πότε τα αρχίσατε;Εγώ άρχισα να δίνω μπρόκολο στον 7ο μήνα αλλά άκουσα ότι δεν κάνει καλό γιατί φέρνει πολλά αέρια...Η παιδίατρος δεν έχει πρόβλημα να το προσθέτω 1-2 φορές την εβδομάδα.
Τον αρακά και το σπανάκι πότε τα αρχίσατε;
Φιλιά σε όλους!

mmdad
14-03-10, 18:53
Εγω τα αρχισα μαζι με τις χορτοσουπες στον πεμπτο μηνα. Μπορεις να δοκιαμσεις και αν δεις οτι ενοχλειτε το μωρακι σου σταματας και τα δινεις αργοτερα..

G.STONE
14-03-10, 20:08
Εμείς ξεκινήσαμε πράσινα λαχανικά μόλις έκλεισε τον 8ο μήνα. Καλό είναι να μην βιαζόμαστε και λόγω αλλεργιών αλλά και ωρίμανσης του πεπτικού συστήματος.

ΑΦΡΟΔΙΤΑΚΙ
14-03-10, 20:13
Εμείς ξεκινήσαμε πράσινα λαχανικά μόλις έκλεισε τον 8ο μήνα. Καλό είναι να μην βιαζόμαστε και λόγω αλλεργιών αλλά και ωρίμανσης του πεπτικού συστήματος.

Συμφωνώ μαζί σου κι εγώ! Απλά κάποιες φορές οι παιδίατροι θεωρώ πως υπερβάλλουν...
Το μωρό μου είναι τώρα 8,5 μηνών και δεν εχω δει άσχημη αντίδραση στο μπρόκολο και το κολοκύθι.Θα δοκιμάσω αυτή την εβδομάδα και αρακά και βλέπουμε...

TWINMAMA
14-03-10, 20:57
Αρακά δεν έχω δώσει ακόμα με εντολή γιατρού και τα μωράκια μου είναι τώρα 8 μηνών, αλλά σπανάκι, αγκινάρες και κολοκυθάκι έχω δώσει.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου είπε κάθε μέρα κρέας( μοσχάρι - κοτόπουλο) εναλλάξ και όταν την ρώτησα για χοτόσουπα μου είπε οχι. Εσείς δίνεται χορτόσουπα?

ΑΦΡΟΔΙΤΑΚΙ
15-03-10, 12:05
Έχω φτιάξει χορτόσουπα με πολλά λαχανικά 2-3 φορές από τότε που άρχισε να τρώει κρέας.Η γιατρός λέει να το κάνω αραιά και που για το στομάχι της.

fridoula
16-03-10, 15:54
Αρακά δεν έχω δώσει ακόμα με εντολή γιατρού και τα μωράκια μου είναι τώρα 8 μηνών, αλλά σπανάκι, αγκινάρες και κολοκυθάκι έχω δώσει.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου είπε κάθε μέρα κρέας( μοσχάρι - κοτόπουλο) εναλλάξ και όταν την ρώτησα για χοτόσουπα μου είπε οχι. Εσείς δίνεται χορτόσουπα?ουτε εγω δινω χορτοσουπα..αρχικα μου το ειχε δυο κοτ.δυο μοσχ.τωρα που βαλαμε και το ψαρι παλι δυο δυο μου ειπε..και τα πρασινα λαχανικα τα ξεκινησαμε μολις κλεισαμε τους οχτω μου ειπε ελευθερα οτι θελεις εκτος απο πιπερια..και κανω εναλλαγες αλλα αρακα ακομα και εγω δεν εχω βαλει προτιμω να ειναι εποχης..βαζω σπανακι μπροκολο που και που γιατι την ειδα ενοχλειται λιγο οπως και με το σπανακι γιατι θεωρω οτι ειναι λιγο βαρυ..επισης σελινο μαρουλι..αυτα κανω εγω και μια φορα την εβδομαδα δινω τραχανα χωρις αυγο:p:p:p

bagiou
16-03-10, 22:53
εγω του βαζω μπροκολο κ κολοκυθι απο την αρχη κ δεν εχει προβλημα. αρακα κ σπανακι δεν εχω δοκιμασει. εμεις αυτη την εβδομαδα θα αρχισουμε το ψαρι (ειναι 10 μηνων ) κ ετσι σταματαμε τη χορτοσουπα. θα τρωει 2 φορες μοσχαρι, 2 κοτοπουλο, 1 ψαρι κ μια φακες.

marmar
16-03-10, 23:01
Εμείς τρώμε μπρόκολο άφοβα και μάλιστα η μικρή, 10 μηνών τώρα, δείχνει να προτιμάει τις σούπες που έχουν μπρόκολο γιατί είναι δισκοίλια γενικώς και το μπρόκολο την βοηθάει πάρα πολύ. Σπανάκι κι εγώ δεν έχω δώσει αλλά ρώτησα την παιδίατρο και μου είπε να δώσω κανονικά. Αρακά δεν δίνω γιατί μου είχε πειράξει και την μεγάλη και τον φοβάμαι. Απο κρέας μας έχει πεί, εκτός απο κοτόπουλο και μοσχάρι, γαλοπούλα και αρνάκι. Το χοιρινό μετά τους 11 και το ψάρι μετά τον χρόνο. Πάντως ευτυχώς το παιδί τα τρώει όλα!!!! Η μεγάλη ακόμα και τώρα(4χρονών) τρώει με τα 1000 ζόρια!

Ellemphriem
17-03-10, 07:26
Τρωμε (οποτε το θυμηθουμε και θελουμε γιατι το φαι το εχουμε για να ζουμε αλλιως δεν το πλησιαζουμε ετσι?)........και μπροκολο, και σπανακι, και κολοκυθι, και πρασσο, και φασολακια φρεσκα απο 11 μηνων ισως και πιο νωρις. Δεν την εχει ενοχλησει τιποτα. Ειδικα το μπροκολο της αρεσει πολυ. Απλα οταν βαζω σπανακι δεν το βαζω σκετο το βαζω μαζι με ρυζι και κρεας....γιατι ειναι οντως λιγο βαρυ. Και δυστυχως χορτοσουπα σκετη ΔΕΝ την τρωει πλεον καθολου. Αν δεν εχει μοσχαρι ή κοτοπουλο μεσα δεν το πλησιαζει........δεν ξερω γιατι.........

agg3liki
17-03-10, 12:27
ο γιατρός μας συστήνει να τα ξεκινήσουμε τον 8ο μήνα. Το μπρόκολο το ξεκινήσαμε στους 7μισι χωρίς κάποιο πρόβλημα.

sevoula
09-06-10, 09:52
αρακά δίνετε φρεσκο ή κατεψυγμένο;

dora
10-06-10, 03:40
εγω παιρνω φρεσκο οταν ειναι η εποχη του κ τον καταψυχω μονη μου...
ακομα δεν της εχω δωσει βεβαια..
Αλλα χορτοσουπα δεν δινω.. κ εγω καθε μερα κρεας..

sevoula
10-06-10, 08:58
εγω παιρνω φρεσκο οταν ειναι η εποχη του κ τον καταψυχω μονη μου...
ακομα δεν της εχω δωσει βεβαια..
Αλλα χορτοσουπα δεν δινω.. κ εγω καθε μερα κρεας..
καλημέρα!
πόσα κιλά παίρνεις και καταψύχεις;
τα ζεματίζεις, τα στεγνώνεις και μετά σε σακκουλάκια στην κατάψυξη;

ioannam
22-03-12, 13:14
να ρωτησω το μπροκολο πως το συνδυαζετε?
σπανακι-πρασο-ντοματα-καροτο-κεχρι.δηλαδη πρασοκεχρι αντι ρυζι τρωει
τωρα μπροκολο πως?
αρακα?
οπως εμεις?ανηθο-κρεμμυδι-καροτο-αγγιναρα?

Ellemphriem
22-03-12, 13:19
Εγω ολα τα ΄λαδερα' τα συνδιαζω με πουρε και τα σκιζει. Μπροκολο, καροτο, κολοκυθι (λεμονατο ή κοκκινιστο) ΜΕ πουρε.......αλλα η δικια μου εινια και μεγαλη.....οποτε δεν ξερω.........

ioannam
22-03-12, 13:29
λιγο πιο αναλυτικα πως το κανω?

Ellemphriem
22-03-12, 13:33
λιγο πιο αναλυτικα πως το κανω?

Θα σου γραψω πως το κανω εγω και το τρωει ΑΛΛΑ δεν ξερω ποσο ειναι το παιδι σου. Σε μικρα μωρα δεν νομιζω να κανει ετσι.....Βραζω μπροκολο, καροτο, κολοκυθι και κρεμμυδι σε κατσαρολα, προσθετω 1.5 λεμονι + 1 κουταλια ζαχαρη, αλατι και λαδι και βραζει μεχρι να κατσει με το ζουμι του. Φτιαχνω πουρε οπως φτιαχνω για μας δλδ, λιωμενη πατατα, γαλα, βουτυρο ή λαδι, αλατι....και της τα βαζω και τα τρωει μαζι. Επισης αυτα μπορεις να τα αλεσεις μετα μαζι και να τα φαει σαν πουρε με μπροκολο (μεσα)......ΑΛΛΑ ξαναλεω προσοχη μεγαλη γιατι η δικια μου ειναι 3.5 χρονων και καποια υλικα δεν επιτρεπονται για μωρα. Αλλαξε την συνταγη για οτι επιτρεπεται για σας......ας πουμε νομιζω ζαχαρη και βουτυρα αν ειναι μικρο αστα.......α, επισης και αλατι νομιζω απαγορευεται πριν τον χρονο.

zouzounel
22-03-12, 14:19
ναι, ζαχαρη αλατι και βουτυρο δεν επιτρέπονται πριν τον χρόνο
πάντως να υπερθεματισω για το μπρόκολο, εγώ το βαζω σε καθε φαγητό, εχει πολύ ασβεστιο και σίδηρο, και δεν πειράζει το στομάχι όπως πχ το κουνουπίδι
και στα δυο παιδιά μου το εδωσα από νωρίς, δε θυμαμαι ακριβώς αλλά καπου στον 7ο-8ο μήνα

sweet_february
22-03-12, 14:54
να ρωτησω το μπροκολο πως το συνδυαζετε?
σπανακι-πρασο-ντοματα-καροτο-κεχρι.δηλαδη πρασοκεχρι αντι ρυζι τρωει
τωρα μπροκολο πως?
αρακα?
οπως εμεις?ανηθο-κρεμμυδι-καροτο-αγγιναρα?
Το μπροκολο ΑΝ θα την καταφερω να το φαει ειναι σε στυλ σουφλε (λεω σε στυλ γιατι το κανονικο μπροκολο σουφλε εχει μεσα και μπεϊκον και κρεμα γαλακτος αλλα εγω δεν της βαζω τετοια μεσα).. Δηλαδη ψιλοβραζω το μπροκολο και μετα το βαζω στο φουρνο σε βουτυρωμενο πυρεξ μαζι με διαφορα τυρια που λιωνουν (η δικια μου προτιμα ΜΟΝΟ το gooda).. Το εχω προσπαθησει να της το δωσω και μεσα σε σουπιτσα ή με μοσχαρακι/κοτοπουλακι αλλα ΔΕΝ το θελει με τιποτα...
Τον αρακα θα τον φαει (ΑΝ θα τον φαει κι αυτον) οπως τον τρωμε εμεις.. Καροτο, κρεμμυδι, πατατα, ανηθο.. Ετσι κι αλλιως ουτε στα δικα μας φαγητα βαζω πολυ αλατι, οποτε της δινω κανονικα απο τη δικη μας κατσαρολα..
Αλλα γενικα η μικρη με το που θα δει 'πρασινο' χρωμα στο πιατο, σφραγιζει το στομα... Μονο στο σταθμο τρωει σπανακορυζο με ευχαριστηση.. Εδω ουτε να του ριξει δευτερη ματια... Ανηκουμε κι εμεις στα 'καλοφαγανα' παιδια...........:rolleyes:

underage
22-03-12, 15:34
Σπανάκι όχι σε τόσο μωρό, μετά τον δεύτερο χρόνο, το γιατί δεν το θυμάμαι όμως!!!!!

marsolan
22-03-12, 15:53
η δικια μου εφαγε πρασινα λαχανικα σχετικα νωρις..μετα τα πρωτα "πειραματα" με πατατα-καροτο-κολοκυθι μπκαμε για τα καλα σε μπροκολο και τα συναφη.Δεν εχω παρατηρησει μεχρι τωρα να της δημιουργει προβληματα και παντα το ετρωγε με ευχαριστηση...χμμμ;)ειμαστε παμφαγα παιδακια...τα βλητα να καταλαβεις το καλοκαιρι που ηταν περιπου 1.5 ετους τα αρπαζε με το χερι απο το πιατο και τα εχωνε στο στομα μονη της!!:rolleyes:

Τον αρακα εγω τον φτιαχνω κανονικα οπως τον τρωμε κι εμεις απο την στιγμη που χρονισε και μετα,πιο πριν απλα δεν εβαζα αλατι στο φαγητο και ολις εβγαζα την μεριδα της τοτε προσθετα για εμας..και πλεον δεν τον αλεθω κιολας

marchalina
22-03-12, 15:56
Σπανάκι όχι σε τόσο μωρό, μετά τον δεύτερο χρόνο, το γιατί δεν το θυμάμαι όμως!!!!!

Τωρα μ εφτιαξες...η κορη μου τρωει απο 12 μηνων..μιλαμε για πολύυ σπανακι...:confused:

patou
22-03-12, 16:29
Εμένα, δηλαδή, που μου είπε (5,5 μηνών) να βάλω μπρόκολο στην πρώτη χορτόσουπα (μαζί με πατάτα και καρότο) έχω καμια ελπίδα να το φάει?
Κανονικά εδινε κολοκύθι αλλά ειναι εκτός εποχής και μου είπε να το αντικαταστήσω με μπρόκολο.
Δεν το βλέπω...

evhgiorgos
22-03-12, 21:16
Σπανάκι όχι σε τόσο μωρό, μετά τον δεύτερο χρόνο, το γιατί δεν το θυμάμαι όμως!!!!!
Ο δικός μας παιδίατρος πάντως δεν απαγορεύει το σπανάκι!

kinkajoujou
22-03-12, 21:31
Καλέ ποιος τα λέει αυτά για το σπανάκι;;;;

Εκεί γύρω στους 8 μήνες, αν το παιδί δεν έχει δώσει ενδείξεις αλλεργίας, μπορούν να τρώνε τα πάντα. Εμάς τουλάχιστον σε εκείνη την ηλικία μας άφησε το ελεύθερο στο φαγητό, από εκεί και πέρα φάγαμε και ψάρι και αυγό και όλα τα λαχανικά και ξηρούς καρπούς τρώει εδώ και κάτι μήνες μόνη της. Το μόνο που μας περιόρισε για τον πρώτο χρόνο ήταν το μέλι, αλλά από εκεί και μετά ελεύθερα κι αυτό.

Όσο για το μπρόκολο, η δικιά μου το τρώει σκέτο σαλάτα μαζί με λάδι και μπαλσάμικο, αλλά καμμιά φορά της φτιάχνω λίγο κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό και βάζω μέσα ντοματίνια κομμένα στη μέση, κολοκυθάκι, μπρόκολο και διάφορα μπαχαρικά και λίγο λεμόνι στο τέλος και το τσακίζει.

ΒΕΡΑ
22-03-12, 22:18
Τωρα μ εφτιαξες...η κορη μου τρωει απο 12 μηνων..μιλαμε για πολύυ σπανακι...:confused:

Κι εμένα από 9-10μηνών βάζουμε και σπανάκι. Τώρα που έκλεισε πριν 1 εβδομάδα το χρόνο τρώει και σπανακόρυζο για κυρίως γεύμα ή απογευματινο!

marsolan
22-03-12, 23:18
Εμένα, δηλαδή, που μου είπε (5,5 μηνών) να βάλω μπρόκολο στην πρώτη χορτόσουπα (μαζί με πατάτα και καρότο) έχω καμια ελπίδα να το φάει?
Κανονικά εδινε κολοκύθι αλλά ειναι εκτός εποχής και μου είπε να το αντικαταστήσω με μπρόκολο.
Δεν το βλέπω...

να μην το αποκλειεις καθολου...
Γιατι να μην το φαει??Μπορει να του αρεσει,και να το τρωει ευχαριστα..Εσυ,παντως να το δοκιμασεις και να μην παραδωσεις τα οπλα απο την πρωτη στιγμη..!

ioannam
23-03-12, 11:34
ειναι 18 μηνων η μικρη
βασικα ειναι καροτακιας,λες και ειναι κουνελακι
βραστα καροτα τα τσακιζει
και σπανακι πολυ με πρασο
αλλα εκεινο το μπροκολο σε μοσχαροσουπα δε της πολυαρεσε,το φαγε αλλα καπως..
σουφλε πως?
και με ζυμαρικο τι μπαχαρικα βαζετε?

Ellemphriem
23-03-12, 13:56
εμενα εσκιζε το μπροκολο απο μικρη. Μπαχαρια καλο ειναι να μην βαζεις στο φαγητο του παιδιου. Εγω μαγειρευα σμυρνιωτικα και μολις γεννησα τα εκοψα ολα μαχαιρι. πλεον μαγειρευω το ιδιο ωραια χωρις μπαχαρικα καθολου. Το μονο που βαζω ειναι αλατι και λαδι. Μπορεις για γευση να βαλεις μαιντανο, δυοσμο και ανιθο. Αυτα τα θεωρω οκ για παιδι. Αλλα προσωπικη αποψη τα μπαχαρικα 'μουδιαζουν' την γευση και το παιδι δεν μαθαινει την πραγματικη γευση του τι τρωει.

kinkajoujou
23-03-12, 14:04
εμενα εσκιζε το μπροκολο απο μικρη. Μπαχαρια καλο ειναι να μην βαζεις στο φαγητο του παιδιου. Εγω μαγειρευα σμυρνιωτικα και μολις γεννησα τα εκοψα ολα μαχαιρι. πλεον μαγειρευω το ιδιο ωραια χωρις μπαχαρικα καθολου. Το μονο που βαζω ειναι αλατι και λαδι. Μπορεις για γευση να βαλεις μαιντανο, δυοσμο και ανιθο. Αυτα τα θεωρω οκ για παιδι. Αλλα προσωπικη αποψη τα μπαχαρικα 'μουδιαζουν' την γευση και το παιδι δεν μαθαινει την πραγματικη γευση του τι τρωει.

Δεν εννοούμε πολλά πιπέρια και τέτοια... αλλά η ρίγανη π.χ., ο βασιλικός, το μοσχοκάρυδο κλπ είναι ωραιότατο μπαχαρικό που μπορεί να μπει στα περισσότερα φαγητά και δεν τα βαραίνει.

Κοίτα, εγώ γενικά είμαι της άποψης ότι όπως εγώ δεν μπορώ να φάω φαγητό με λίιιγο αλάτι, λίιιιγο λάδι και πολύ λεμόνι, όπως του νοσοκομείου, έτσι και το μωρό έχει δικαίωμα στο νορμάλ φαγητό :D:D Κι αυτής της φιλοσοφίας ήταν και η αμερικάνα ντοτορέσα μας, σε ποσότητες προσαρμοσμένες για την ηλικία τους, όλα επιτρέπονται. Κι αν μπορείς να νοστιμίσεις το φαγητό τους και να μην είναι αυτό το μπλιαξ νερόβραστο, κάντο ελεύθερα. Δεν είναι τυχαίο που ήταν 6 μηνών και της έδινα το δικό της φαγητό και το έφτυνε και τραβούσε σαν τρελή το μανίκι του πατέρα της για να της δίνει ζουμί από φασολάδα :shock::shock: Είναι κι αυτά ανθρωπάκια, και γεύση καταλαβαίνουν, και τι είναι νόστιμο και τι όχι.

Ellemphriem
23-03-12, 14:08
Και εγω παλια νομιζα οτι αν δεν βαλω μπαχαρι δεν νοστιμιζει......ε, εκανα λαθος. Απλα εμαθα να μαγειρευω καλυτερα χωρις την βοηθεια των μπαχαρικων. Ριγανη βαζω μονο στους κεφτεδες της, αλλα μοσχοκαρυδο δεν εχω βαλει ποτε πουθενα. Βασικα μονο ριγανη στους κεφτεδες βαζω, και μαιντανο, ανιθο και δυοσμο (απο πρασιναδες)......δλδ ολα πρασιναδες. Τα πραγματικα μπαχαρια ομως δεν ειναι αυτα. Πραγματικο μπαχαρι με την εννοια ειναι το πιπερι, κιμινο, καρυ κ.α. και οπως ανεφερες ΚΑι το μοσχοκαρυδο.......ακομα και το τζιντζερ δεν ειναι μπαχαρι ειναι ριζα, μπορεις να μαθεις να μαγειρευεις πολυ ωραια χωρις μπαχαρικα για το παιδι και δεν θα μοιαζει με νοσοκομειου καθολου. Φασολαδα σκιζει και η δικια μου. Αλλα στην φασολαδα πχ δεν υπαρχει ΤΠΤ αλλο απο λαδι, ντοματα και αλατι και μαιντανο. τπτ. Μεσα φασολια, κρεμμυδι, καροτο και τελος. Ειναι μουρλια.

ΥΓ: Μην ξεχασω κανελα και γαρυφαλλο διασημα σμυρνεικα μπαχαρια τα οποια αλλιωνουν τραγικα γευσεις. Ενω ας πουμε η δαφνη που ειναι πρασιναδα ειναι πολυ πιο ελαφρια....Βασικα διαλεξτε πρασιναδες. Ειναι πολυ πιο υγειινες και πολυ πιο ελαφριες απο τα αληθινα μπαχαρια. Αμα δωσεις καθαρη γευση στο παιδι ετσι θα μαθει. Στην καθαρη γευση.....δεν ειπαμε να το κανεις νεροβραστο.....αλλα μην εχεις την εντυπωση πως αν δεν βαλεις παντου μπαχαρι φαι δεν γινεται.

Marija
23-03-12, 16:18
Σπανάκι όχι σε τόσο μωρό, μετά τον δεύτερο χρόνο, το γιατί δεν το θυμάμαι όμως!!!!!
Το γιατί είναι επειδή το σπανάκι έχει πολλά νιτρικά άλατα, που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο και μεθαιμοσφαιριναιμία (blue baby syndrome). Νιτρικά άλατα υπάρχουν στο νερό, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα αλλαντικά. Τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλάτων είναι το σπανάκι, τα πατζάρια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα. Ειδικά το σπανάκι και ό,τι άλλο έχει πράσινο φύλλωμα θεωρείται πολύ επίφοβο, και περισσότερο όταν δεν είναι φρέσκο, αλλά έχει παραμείνει στο καφάσι του μανάβη ή στο ψυγείο μας μερικές μέρες. Το πεπτικό σύστημα των μωρών, ειδικά πριν την ηλικία των 6 μηνών, είναι υποαναπτυγμένο και δεν παράγει αρκετό γαστρικό οξύ για να μπορεί να ελέγχει τον πληθυσμό των βακτηρίων. Έτσι αν το μωρό πάρει μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων από το φαγητό, τα βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι του προκαλούν μεταβολές των νιτρικών, που με τη σειρά τους δεσμεύουν την αιμοσφαιρίνη και προκαλούν κυάνωση. Αν η κυάνωση δεν ελεγχθεί, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην αναπνοή, εμετούς και διάρροιες. Προβλήματα από την κατανάλωση λαχανικών πλουσίων σε νιτρικά και ιδιαίτερα σπανακίου έχουν παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερα μωρά, 8-10 μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί γιατροί απαγορεύουν την κατανάλωση χορταρικών όπως σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι τους πρώτους 12 μήνες. Πρακτικά, το να βάζεις σπανάκι ή μπρόκολο αραιά και πού στη χορτόσουπα ενός μωρού 10 μηνών, δεν είναι πρόβλημα, αλλά το να δίνεις σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι κάθε μέρα, ειδικά σε μωρό 5-6 μηνών, μπορεί και να είναι.

ΒΕΡΑ
23-03-12, 22:00
Το γιατί είναι επειδή το σπανάκι έχει πολλά νιτρικά άλατα, που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο και μεθαιμοσφαιριναιμία (blue baby syndrome). Νιτρικά άλατα υπάρχουν στο νερό, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα αλλαντικά. Τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλάτων είναι το σπανάκι, τα πατζάρια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα. Ειδικά το σπανάκι και ό,τι άλλο έχει πράσινο φύλλωμα θεωρείται πολύ επίφοβο, και περισσότερο όταν δεν είναι φρέσκο, αλλά έχει παραμείνει στο καφάσι του μανάβη ή στο ψυγείο μας μερικές μέρες. Το πεπτικό σύστημα των μωρών, ειδικά πριν την ηλικία των 6 μηνών, είναι υποαναπτυγμένο και δεν παράγει αρκετό γαστρικό οξύ για να μπορεί να ελέγχει τον πληθυσμό των βακτηρίων. Έτσι αν το μωρό πάρει μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων από το φαγητό, τα βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι του προκαλούν μεταβολές των νιτρικών, που με τη σειρά τους δεσμεύουν την αιμοσφαιρίνη και προκαλούν κυάνωση. Αν η κυάνωση δεν ελεγχθεί, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην αναπνοή, εμετούς και διάρροιες. Προβλήματα από την κατανάλωση λαχανικών πλουσίων σε νιτρικά και ιδιαίτερα σπανακίου έχουν παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερα μωρά, 8-10 μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί γιατροί απαγορεύουν την κατανάλωση χορταρικών όπως σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι τους πρώτους 12 μήνες. Πρακτικά, το να βάζεις σπανάκι ή μπρόκολο αραιά και πού στη χορτόσουπα ενός μωρού 10 μηνών, δεν είναι πρόβλημα, αλλά το να δίνεις σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι κάθε μέρα, ειδικά σε μωρό 5-6 μηνών, μπορεί και να είναι.


ωχ αυτά δεν τα ήξερα... Από 7-8μηνών έχω ξεκινήσει και βάζω κάθε μέρα τέτοια λόγω δυσκοιλιότητας. Επίσης λίγο πριν κλείσει χρόνο άρχισε να τρώει και σπανακόρυζο μία φορά την εβδομάδα σα γεύμα. Και σπανακόπιτα έχει φάει ... λέτε να έχει πάθει κάποια ζημιά?

evhgiorgos
24-03-12, 20:29
ωχ αυτά δεν τα ήξερα... Από 7-8μηνών έχω ξεκινήσει και βάζω κάθε μέρα τέτοια λόγω δυσκοιλιότητας. Επίσης λίγο πριν κλείσει χρόνο άρχισε να τρώει και σπανακόρυζο μία φορά την εβδομάδα σα γεύμα. Και σπανακόπιτα έχει φάει ... λέτε να έχει πάθει κάποια ζημιά?
Δεν νομίζω καλή μου το παιδάκι σου να έχει πάθει καμιά ζημιά!Οκ τα ακούω με προσοχή όσα λέχθηκαν για το σπανάκι αλλά αν ο κίνδυνος ήταν τόσο μεγάλος ε δεν πιστεύω πως κανένας γιατρός θα το πρότεινε ελαφρά τη καρδία!Και ο δικός μας γιατρός είναι νέος και αρκετά ενημερωμένος θα έλεγα και το σπανάκι δεν το έχει απαγορεύσει.Θα σου πρότεινα απλά να ακούς τον γιατρό σου και από εκεί και πέρα να διαβάζεις όσο μπορείς και να κάνεις τις επιλογές σου!;)

stella261011
24-03-12, 21:24
διαβαζω το θεμα κ εχω αποριες ...ειμαστε στον 11ο κ απο 7 μηνων τρωμε ολα τα λαχανικα εκτος μελιτζανας -μπαμιας,απο τον 9ο-10ο τα τρωμε κ αυτα,ουδεποτε μας ειπε κατι η παιδιατρος για το σπανακι ,βεβαια δεν του δινω ποτε ενα λαχανικο μονο του αλλα συνδυασμους.κ ολα με μετρο.αρακα κανονικα (μαζι με αλλα).κοριτσια η πιπερια γιατι πειραζει???εμεις την τρωμε απο 7 μηνων σχεδον σε καθε γευμα κ δεν εχω παρατηρησει το παραμικρο...

dimibo76
24-03-12, 22:38
ωχ αυτά δεν τα ήξερα... Από 7-8μηνών έχω ξεκινήσει και βάζω κάθε μέρα τέτοια λόγω δυσκοιλιότητας. Επίσης λίγο πριν κλείσει χρόνο άρχισε να τρώει και σπανακόρυζο μία φορά την εβδομάδα σα γεύμα. Και σπανακόπιτα έχει φάει ... λέτε να έχει πάθει κάποια ζημιά?

και καλύτερα κορίτσι μου που δεν τα ήξερες, γιατί ούτε το χρειαζόσουν!!! οι έρευνες αυτές αναφέρονται σε λαχανικά που καλλιεργούνται σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια και αφορούν κυρίως τα λαχανικά της αμερικής, που ουδεμία σχέση έχουν με τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, που από ήλιο άλλο τίποτα! τα νιτρικά άλατα μειώνονται κατά πολύ όταν υπάρχει ήλιος! Επειδή εμένα, που μένω εδώ με έκαιγε το θέμα, μίλησα με παιδοδιατροφολόγο που μου είπε οτι το πρόβλημα είναι μόνο για τους πρώτους 3 μήνες (ποιος θα δώσει καρότο σε 3 μηνών βρέφος???) και προληπτικά λένε μέχρι τους 4 μήνες. Τα αναφέρω λίγο "μπακάλικα" γιατί δεν μπορώ να ψάξω αυτή τη στιγμή για σοβαρές ιατρικές αναφορές αλλά πίστεψε με το συμπέρασμα ήταν αυτό! Είναι λίγο σαν τις έρευνες για τις θανατηφόρες συνέπειες της χρήσης αλατιού, που γίνονται στην αμερική και αν προσέξεις καλύτερα οι περισσότερες απο αυτές αφορούν το ορυκτό αλάτι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά εδώ και καμιά σχέση δεν έχει με το θαλασσινό-φυσικά ιωδιούχο αλάτι που χρησιμοποιούμε εμείς (δεν λέω να το βάζουμε με τα κιλά!!!!) Μόνο καλό έκανες στο παιδάκι σου!

vickouth
24-03-12, 23:34
Γεια σας κορίτσια,
ο γιος μου ειναι 14 μηνών και μόλις πριν μια βδομάδα εσκασε το πρώτο του δοντάκι! Αυτο σημαίνει ότι μεχρι και τώρα τρώμε αλεσμενα, δηλαδη έχουμε μεινει στις σουπιτσες. Μπροκολο τον έβαλα στην σούπα από 8 μηνων περίπου αλλα δεν το βάζω καθημερινα. Αρακα απο πιο νωρις όπως και φασολάκια. Σπανάκι μετρημενες φορες ως σημερα. Εννοείται πως το κρεας είναι καθημερινο, μοσχαρι ή κοτόπουλο και μετα που χρονισαμε και ψαράκι.
Αυτο που με προβληματίζει είναι πως ενω η παιδίατρος μου είπε να αρχίσει να τρώει πια απο τα δικά μας φαγητα (μαγειρεμενα υγιεινα χωρις αλατι και τσιγαρισμα) φοβαμαι να το κάνω γιατι δεν έχει δοντάκια ακόμα. Επισης επειδη ειναι παιδάκι που έχει τα κιλακια του (δεν τον έδωσα καθολου κρεμες και ριζάλευρο) η γιατρος ειπε να αποφευγω και τα ζυμαρικα. Ετσι νιωθω πολυ περιορισμενη στο φαγητό του και καταληγω στην κλασικη σουπα λαχανικων με κρεας. Όσπρια έχω δώσει μόνο φακές μαγειρεμένες με ριζακι.
Καμια ιδέα πως να κάνω την μετάβαση απο αλεσμενο σε κανονικο φαι σιγά-σιγά?

kinkajoujou
24-03-12, 23:41
Γεια σας κορίτσια,
ο γιος μου ειναι 14 μηνών και μόλις πριν μια βδομάδα εσκασε το πρώτο του δοντάκι! Αυτο σημαίνει ότι μεχρι και τώρα τρώμε αλεσμενα, δηλαδη έχουμε μεινει στις σουπιτσες. Μπροκολο τον έβαλα στην σούπα από 8 μηνων περίπου αλλα δεν το βάζω καθημερινα. Αρακα απο πιο νωρις όπως και φασολάκια. Σπανάκι μετρημενες φορες ως σημερα. Εννοείται πως το κρεας είναι καθημερινο, μοσχαρι ή κοτόπουλο και μετα που χρονισαμε και ψαράκι.
Αυτο που με προβληματίζει είναι πως ενω η παιδίατρος μου είπε να αρχίσει να τρώει πια απο τα δικά μας φαγητα (μαγειρεμενα υγιεινα χωρις αλατι και τσιγαρισμα) φοβαμαι να το κάνω γιατι δεν έχει δοντάκια ακόμα. Επισης επειδη ειναι παιδάκι που έχει τα κιλακια του (δεν τον έδωσα καθολου κρεμες και ριζάλευρο) η γιατρος ειπε να αποφευγω και τα ζυμαρικα. Ετσι νιωθω πολυ περιορισμενη στο φαγητό του και καταληγω στην κλασικη σουπα λαχανικων με κρεας. Όσπρια έχω δώσει μόνο φακές μαγειρεμένες με ριζακι.
Καμια ιδέα πως να κάνω την μετάβαση απο αλεσμενο σε κανονικο φαι σιγά-σιγά?

Τα μωρά δεν χρειάζονται δόντια για να μασάνε, μασάνε με τα ούλα τους. Σκέψου ότι τα δόντια που χρησιμοποιούμε για να μασήσουμε είναι κυρίως τα πίσω, τα οποία βγαίνουν αργά στα μωρά, πρώτα βγαίνουν τα μπροστά που είναι για να κόβουμε. Άφηνε μπροστά του μικρά κομματάκια από μαλακές τροφές να τις παίρνει και να τις βάζει μόνο του στο στόμα, έτσι έχει καλύτερο έλεγχο γιατί τσεκάρει το μέγεθος της μπουκιάς και καταλαβαίνει αν μπορεί να την καταπιεί ή να τη μασήσει κι άλλο. Μια χαρά θα τα πάει.

riki
24-03-12, 23:46
εμενα κοριτσια η παιδιατρος μας, μας εχει βαλει τα παντα σε οτι αφορα τα λαχανικα! το μονο που μας εχει μετα τον χρονο ειναι οι μπαμιες και η μελιτζανα! κατα τ'αλλα εχουμε φαει σχεδον τα παντα και το μπροκολο τουλαχιστον 3 φορες την εβδομαδα (ειναι πολυ πλουσιο σε βιταμινες και σιδηρο). της τα βραζω κανονικα και μετα τα αλλεθω και η μικρη ξετρελαινετε!;)

ΒΕΡΑ
25-03-12, 00:06
Γεια σας κορίτσια,
ο γιος μου ειναι 14 μηνών και μόλις πριν μια βδομάδα εσκασε το πρώτο του δοντάκι! Αυτο σημαίνει ότι μεχρι και τώρα τρώμε αλεσμενα, δηλαδη έχουμε μεινει στις σουπιτσες. Μπροκολο τον έβαλα στην σούπα από 8 μηνων περίπου αλλα δεν το βάζω καθημερινα. Αρακα απο πιο νωρις όπως και φασολάκια. Σπανάκι μετρημενες φορες ως σημερα. Εννοείται πως το κρεας είναι καθημερινο, μοσχαρι ή κοτόπουλο και μετα που χρονισαμε και ψαράκι.
Αυτο που με προβληματίζει είναι πως ενω η παιδίατρος μου είπε να αρχίσει να τρώει πια απο τα δικά μας φαγητα (μαγειρεμενα υγιεινα χωρις αλατι και τσιγαρισμα) φοβαμαι να το κάνω γιατι δεν έχει δοντάκια ακόμα. Επισης επειδη ειναι παιδάκι που έχει τα κιλακια του (δεν τον έδωσα καθολου κρεμες και ριζάλευρο) η γιατρος ειπε να αποφευγω και τα ζυμαρικα. Ετσι νιωθω πολυ περιορισμενη στο φαγητό του και καταληγω στην κλασικη σουπα λαχανικων με κρεας. Όσπρια έχω δώσει μόνο φακές μαγειρεμένες με ριζακι.
Καμια ιδέα πως να κάνω την μετάβαση απο αλεσμενο σε κανονικο φαι σιγά-σιγά?

Εμένα έχει 6 δοντάκια (μπροστινά) και μασάει μια χαρά με τα πίσω ούλα. Εμείς σε μη αλεσμένα έχουμε δώσει φρυγανιά, μπανάνα, ψωμί και από φαγητά σπανακόρυζο και φακές. Μπορείς να ξεκινήσεις με φακές που είναι εύκολες. Επίσης μπορείς να αρχίσεις να μην τα αλέθεις τελείως (δλδ να γίνει τελείως κρέμα) αλλά να είναι με λίγα κομματάκια μέσα. Επίσης μπορείς να δώσεις καροτάκι που είναι εύκολο.

mikio
25-03-12, 11:18
Το γιατί είναι επειδή το σπανάκι έχει πολλά νιτρικά άλατα, που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο και μεθαιμοσφαιριναιμία (blue baby syndrome). Νιτρικά άλατα υπάρχουν στο νερό, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα αλλαντικά. Τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλάτων είναι το σπανάκι, τα πατζάρια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα. Ειδικά το σπανάκι και ό,τι άλλο έχει πράσινο φύλλωμα θεωρείται πολύ επίφοβο, και περισσότερο όταν δεν είναι φρέσκο, αλλά έχει παραμείνει στο καφάσι του μανάβη ή στο ψυγείο μας μερικές μέρες. Το πεπτικό σύστημα των μωρών, ειδικά πριν την ηλικία των 6 μηνών, είναι υποαναπτυγμένο και δεν παράγει αρκετό γαστρικό οξύ για να μπορεί να ελέγχει τον πληθυσμό των βακτηρίων. Έτσι αν το μωρό πάρει μεγάλη ποσότητα νιτρικών αλάτων από το φαγητό, τα βακτήρια που υπάρχουν στο στομάχι του προκαλούν μεταβολές των νιτρικών, που με τη σειρά τους δεσμεύουν την αιμοσφαιρίνη και προκαλούν κυάνωση. Αν η κυάνωση δεν ελεγχθεί, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην αναπνοή, εμετούς και διάρροιες. Προβλήματα από την κατανάλωση λαχανικών πλουσίων σε νιτρικά και ιδιαίτερα σπανακίου έχουν παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερα μωρά, 8-10 μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί γιατροί απαγορεύουν την κατανάλωση χορταρικών όπως σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι τους πρώτους 12 μήνες. Πρακτικά, το να βάζεις σπανάκι ή μπρόκολο αραιά και πού στη χορτόσουπα ενός μωρού 10 μηνών, δεν είναι πρόβλημα, αλλά το να δίνεις σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πατζάρι κάθε μέρα, ειδικά σε μωρό 5-6 μηνών, μπορεί και να είναι.

Aκριβώς αυτό μου είχε πει και η δική μας η παιδίατρος που είναι από την Ελβετία. Μου πρότεινε σπανάκι, λάχανο και παντζάρι μετά το χρόνο και στα δύο μου παιδιά. Το μπρόκολο δεν μου το είχε αναφέρει αλλά στο γιο μου ήταν εκτός εποχής και άργησα ούτως ή άλλως να το δώσω. Στην κόρη πρέπει να το έδωσα κατά τον 10ο μήνα γιατί άργησε να αρχίσει και τις στερεές. Δεν το συνήθιζα κιόλας οπότε δεν υπάρχει θέμα. Όταν το πρωτάκουσα κι εγώ μου φάνηκε παράξενο...

vickouth
25-03-12, 14:31
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Θα προσπαθήσω σιγα-σιγα, για να συνιθίζει και αυτος. Ψωμάκι του αρέσει γιατι τον φαγουρίζουν τα ούλα από τα δοντάκια, αλλα μπανάνα που έχω προσπαθησει ενώ στα φρουτάκια αλεσμένα την τρώει, έτσι δεν την ήθελε καθόλου.

Marija
26-03-12, 12:36
και καλύτερα κορίτσι μου που δεν τα ήξερες, γιατί ούτε το χρειαζόσουν!!! οι έρευνες αυτές αναφέρονται σε λαχανικά που καλλιεργούνται σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια και αφορούν κυρίως τα λαχανικά της αμερικής, που ουδεμία σχέση έχουν με τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, που από ήλιο άλλο τίποτα!
Δηλαδή στην Αμερική δεν έχει ήλιο; 'Η στην Αμερική καλλιεργούν λαχανικά μόνο σε περιοχές χωρίς ήλιο; Μία από τις μελέτες που βρήκαν ότι το σπανάκι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και σε μωρά μεγαλύτερα των 6 μηνών έγινε στην Ισπανία. Ούτε εκεί έχει ήλιο; Παραθέτω τη σχετική πηγή: http://www.pediatricsdigest.mobi/content/107/5/1024.full

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις το σπανάκι που δίνεις στο μωρό σου πού έχει καλλιεργηθεί, σε τι συνθήκες, και πόσο καιρό έχει αποθηκευθεί πριν φτάσει στο ψυγείο σου.

Σαφώς οι πιθανότητες να πάθει κάτι το οποιοδήποτε μωρό επειδή έφαγε μπρόκολο ή σπανάκι ή λάχανο ή πατζάρι πριν χρονίσει είναι μικρές, αλλά γιατί να το ρισκάρεις; Θα πάθει τίποτα αν δεν φάει κάτι από αυτά; Οι γιατροί που το απαγορεύουν, κάποιο λόγο έχουν.

Στην τελική, όλα εξαρτούνται από το τι ρίσκο είσαι διατεθημένη να πάρεις με την υγεία του παιδιού σου.

L250807
26-03-12, 12:54
Εμείς με την έγκριση της παιδιάτρου τρώμε τα πάντα. Καθημερινά η σούπα μας εκτός κοτόπουλο, ψάρι ή μοσχάρι έχει ότι υπάρχει στο ψυγείο. Πατάτα - κολοκύθι - καρότο- μπρόκολο - αρακά - γλυκοπατάτα - άνηθο - μαϊντανό - σέλινο - ...πιπεριά δεν βάζω γιατί της κάνει αλλεργία.

marchalina
26-03-12, 13:02
Περυσι το καλοκαιρι η μικρη αρχισε διαρροιες Κρατησαν περιπου 40 μερες
Δεν φανηκε να ηταν ιωση (εξεταστηκε πολυ αναλυτικα) και αποκλειστηκε και η ουρολοιμωξη
Το τι την ειχε πειραξει και το εντερακι της εκανε τοσο καιρο να επανελθει (ακολουθησε αυστηρη διαιτα για 2 μηνες) ..μας ηταν αγνωστο
Τωρα που διαβαζω αυτα για το σπανακι σκεφτομαι οτι ισως να ηταν απο αυτο
(Το σπανακι ειναι δικης μας καλλιεργειας και το ειχα συντηρησει στην καταψυξη για 4 μηνες)
Αν το ηξερα θα της εδινα πολυ λιγο να φαει και οχι να χλαπακιαζει ολοκληρο κομματι σπανακοπιτα

ioannam
26-03-12, 13:14
δηλαδη και παλι πως το βαζω το μπροκολο?συνδυασμο

L250807
26-03-12, 13:22
Μπορείς να προσθέσεις μια - δυο τουφίτσες αρχικά να δεις πως θα το δεχτεί και μετά όπως όλα τα λαχανικά θα βάζεις και αυτό στην σουπίτσα. Καλή όρεξη!!

Marija
26-03-12, 14:28
Τωρα που διαβαζω αυτα για το σπανακι σκεφτομαι οτι ισως να ηταν απο αυτο
(Το σπανακι ειναι δικης μας καλλιεργειας και το ειχα συντηρησει στην καταψυξη για 4 μηνες)
Αν το ηξερα θα της εδινα πολυ λιγο να φαει και οχι να χλαπακιαζει ολοκληρο κομματι σπανακοπιτα
Έχω την εντύπωση ότι δεν επηρεάζει η κατάψυξη, αλλά η διατήρηση σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Δηλαδή αν το είχες διατηρήσει στην αποθήκη σου ή στο ψυγείο για κάποιες ώρες ή μέρες ΠΡΙΝ το καταψύξεις. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την αύξηση των αλάτων που ήδη υπάρχουν στο σπανάκι από το έδαφος, το νερό, τυχόν λιπάσματα που έχεις χρησιμοποιήσει εσύ ή άλλοι στην περιοχή σου και έχουν μολύνει το έδαφος ή το νερό (παράδειγμα θεσσαλικού κάμπου) κ.λπ. Ακόμα και το πόσο βροχερός ήταν ο καιρός την εποχή της καλλιέργειας μπορεί να επηρεάσει.

Δες αυτή την παρουσίαση, είναι πολύ αναλυτική και λέει ενδιαφέροντα πράγματα για τα νιτρικά στα λαχανοκηπευτικά και ειδικά για το σπανάκι.

http://www.ekk.aua.gr/seminar/seminar11.pdf

ΒΕΡΑ
27-03-12, 15:28
Δηλαδή στην Αμερική δεν έχει ήλιο; 'Η στην Αμερική καλλιεργούν λαχανικά μόνο σε περιοχές χωρίς ήλιο; Μία από τις μελέτες που βρήκαν ότι το σπανάκι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και σε μωρά μεγαλύτερα των 6 μηνών έγινε στην Ισπανία. Ούτε εκεί έχει ήλιο; Παραθέτω τη σχετική πηγή: http://www.pediatricsdigest.mobi/content/107/5/1024.full

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις το σπανάκι που δίνεις στο μωρό σου πού έχει καλλιεργηθεί, σε τι συνθήκες, και πόσο καιρό έχει αποθηκευθεί πριν φτάσει στο ψυγείο σου.

Σαφώς οι πιθανότητες να πάθει κάτι το οποιοδήποτε μωρό επειδή έφαγε μπρόκολο ή σπανάκι ή λάχανο ή πατζάρι πριν χρονίσει είναι μικρές, αλλά γιατί να το ρισκάρεις; Θα πάθει τίποτα αν δεν φάει κάτι από αυτά; Οι γιατροί που το απαγορεύουν, κάποιο λόγο έχουν.

Στην τελική, όλα εξαρτούνται από το τι ρίσκο είσαι διατεθημένη να πάρεις με την υγεία του παιδιού σου.


Πάντως αν κοιτάς τις έρευνες δεν πρέπει να δίνεις τίποτα στο παιδί. Για όλα κατά καιρούς κάτι βγάζουν. Ακόμα και για τα γάλατα σε σκόνη έχουν βγάλει. Για το μόνο που δεν έχουν ακόμα πει τίποτα είναι για το θηλασμό. Το κρέας δηλαδή που δίνουμε στα παιδιά είμαστε σίγουροι από πού προέρχεται?? Η πατάτα ξέρουμε??? (και για τις πατάτες κάτι είχαν πει πρόσφατα για αυτές που καλλιεργούνται κοντά στην Αθήνα). Για τα γιαουρτάκια κι αν έχουν πει!!! Εγώ έχω επιλέξει να μην τα πολυψάχνω. Προσέχω τα τρανταχτά πράγματα όπως τα γλυκά (τη ζάχαρη γενικά), τα πολύ επεξεργασμένα, τις φράουλες που είναι τίγκα στις ορμόνες και έχω κάνει κάποια επιλογή στον ψαρά και στον κρεοπώλη που παίρνω το κρέας και το ψάρι (αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά). Κατά τ' άλλα όπως μου είπε η παιδίατρος έχω βάλει σχεδόν όλα τα φαγητά ήδη στη μικρή και της δίνω απ' όλα!

riki
30-03-12, 01:11
Πάντως αν κοιτάς τις έρευνες δεν πρέπει να δίνεις τίποτα στο παιδί. Για όλα κατά καιρούς κάτι βγάζουν. Ακόμα και για τα γάλατα σε σκόνη έχουν βγάλει. Για το μόνο που δεν έχουν ακόμα πει τίποτα είναι για το θηλασμό. Το κρέας δηλαδή που δίνουμε στα παιδιά είμαστε σίγουροι από πού προέρχεται?? Η πατάτα ξέρουμε??? (και για τις πατάτες κάτι είχαν πει πρόσφατα για αυτές που καλλιεργούνται κοντά στην Αθήνα). Για τα γιαουρτάκια κι αν έχουν πει!!! Εγώ έχω επιλέξει να μην τα πολυψάχνω. Προσέχω τα τρανταχτά πράγματα όπως τα γλυκά (τη ζάχαρη γενικά), τα πολύ επεξεργασμένα, τις φράουλες που είναι τίγκα στις ορμόνες και έχω κάνει κάποια επιλογή στον ψαρά και στον κρεοπώλη που παίρνω το κρέας και το ψάρι (αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά). Κατά τ' άλλα όπως μου είπε η παιδίατρος έχω βάλει σχεδόν όλα τα φαγητά ήδη στη μικρή και της δίνω απ' όλα!


Συμφωνω απολυτα μαζι σου! Αν ειναι να καθομαστε να κοιταμε αναλυτικα για το καθε τροφιμο δεν θα επρεπε να τρωμε τιποτα!
Ας μην ειμαστε τοσο υπερβολικοι! Το παιδακι καλο θα ειναι να δοκιμαζει ολα τα φαγητα (παντα συμφωνα με την ηλικια του και με την εγκριση του/της παιδιατρου) απλα καθε φορα που εισαγουμε κατι καινουργιο να του δινουμε απο λιγο και να το αυξανουμε σταδιακα!
Και εμενα η παιδιατρος μου ειπε να αποφυγω τις φραουλες,τις μπαμιες και τις μελιτζανες πριν το χρονο!

balshine
22-05-12, 01:52
τελικα πως τον κανετε τον αρακα?πηρα φρεσκα φασολακια εβγαλα τα μπιζελια κ τωρα θα τον κανω δηλαδη κανονικα με πατατα κ καροτα κ θα τα αλεσω? (ειμαστε 8μηνων)

κ επειδη εχουμε δυσκοιλιοτητα....το σπανακι πως μπορω να το κανω?αντι για ρυζι εννοω?

matilnta
22-05-12, 08:41
οπως βραζεις τα υπολοιπα θα βρασεις κ αυτα κ θα τα αλεσεις

mamymamy
09-12-13, 10:54
Κορίτσια εμάς μας είπε να βάλουμε αρακά και φακές από τώρα που είμαστε 8,5 μηνών.

Μου είπε τον αρακά μαζί με κοτόπουλο, άνηθο, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, ντομάτα. Λάδι ωμό μετά εννοείται.

Μπορείτε να μου πείτε ακριβώς πως να το φτιάξω; Την ντομάτα είπε την ξεφλουδίζω, κρατάω και τα σπόρια και την αλέθω στο multi, καλά μέχρι εδώ αλλά έχω μπερδευτεί, θα βάλω το κοτόπουλο να βράσει με νερό και μετά τα ρίξω τη σάλτσα με το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα;

Επίσης τις φακές είπε να τις φτιάξω φακόρυζο. Μπορείτε να μου πείτε ακριβώς πως να τα φτιάξω και τα δυο;;;

mamymamy
09-12-13, 10:55
Κορίτσια εμάς μας είπε να βάλουμε αρακά και φακές από τώρα που είμαστε 8,5 μηνών.

Μου είπε τον αρακά μαζί με κοτόπουλο, άνηθο, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, ντομάτα. Λάδι ωμό μετά εννοείται.

Μπορείτε να μου πείτε ακριβώς πως να το φτιάξω; Την ντομάτα είπε την ξεφλουδίζω, κρατάω και τα σπόρια και την αλέθω στο multi, καλά μέχρι εδώ αλλά έχω μπερδευτεί, θα βάλω το κοτόπουλο να βράσει με νερό και μετά τα ρίξω τη σάλτσα με το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα;

Επίσης τις φακές είπε να τις φτιάξω φακόρυζο. Μπορείτε να μου πείτε ακριβώς πως να τα φτιάξω και τα δυο;;;[/QUOTE]