PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΛΙΕΣ


andrian
21-11-10, 20:09
Μιας και τα κτηματα μας ειχαν φετος μια απο τις καλυτερες σοδειες σε λαδακι:D,μιας και μαζεψα ελιες για να φτιαξω σας περιγραφω πως.....

ΕΛΙΕΣ ΘΡΟΥΜΠΕΣ

http://img40.imageshack.us/img40/3492/102022ceb5cebbceb9ceb5c.jpg (http://img40.imageshack.us/i/102022ceb5cebbceb9ceb5c.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Μαζευουμε πεντε κιλα ελιες και τις βαζουμε σε ενα σακι......τις πασπαλιζουμε με 500 γραμμαρια χοντρο αλατι,κλεινουμε το σακι και βαζουμε απο πανω ενα βαρος.....βαζουμε κι ενα ταψι κατω απο το σακι,στο οποιο θα τρεχουν τα υγρα,τα οποια θα πεταμε καθε μερα.
Σε 10 μερες προσθετουμε φλουδες απο ενα λεμονι και μια χουφτα θρουμπι ή και ριγανι......περιμενουμε αλλες 5 μερες και ειμαστε ετοιμοι!!!!

Οι ελιες που θα μαζεψετε θα πρεπει να ειναι μαυρες/ωριμες,χωρις να εχουν ψεκαστει....αν δεν ξερετε τα δεντρα,πλυντε τις καλα πριν..
Οταν ειναι ετοιμες μετα απο 15-18 μερες περιπου φυλασουμε σε βαζο ραντισμενες με λιγο λαδακι

marag
22-11-10, 08:59
Αχ βρε andrian τι μου θύμησες ….
Έφτιαχνε και η γιαγιά μου τέτοιες και πράσινες τσακιστές [αυτές με τρελαίνουν]
Μήπως ξέρεις πως φτιάχνονται και αυτές?
Το Σ/Κ θα πάμε στο χωριό;)

andrian
24-11-10, 13:29
αμεεεεε...πως δε ξερω...ξερω και delicatesen...θα σας τις γραψω.....χωριο μου χωριουδακι μου...χαχαχαχαχ

andrian
24-11-10, 19:32
ελιες αρωματικες

Υλικά για ½ κιλό πράσινες ελιές:
3 πορτοκάλια
1 σκελίδα σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
1 χούφτα φρέσκο δεντρολίβανο
3 κουτ. της σούπας χοντρό αλάτι
ελαιόλαδο
Καθαρίζετε και κόβετε τη σκελίδα του σκόρδου σε λεπτές φέτες. Ξεχωρίζετε τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και βγάζετε το ξύσμα του πορτοκαλιού με το ειδικό εργαλείο που βγάζει μόνο το πορτοκαλί μέρος της φλούδας ή το κόβετε προσεκτικά χωρίς να έχει άσπρη μεμβράνη από το πορτοκάλι.
Βάζετε σε ένα βάζο τις ελιές, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το ξύσμα. Σκεπάζετε με ελαιόλαδο, κλείνετε το βάζο και το ανακινείτε για να ανακατευτούν τα υλικά. Το αφήνετε για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το διατηρείτε στο ψυγείο. Το λάδι μετά από λίγες ημέρες, είναι ιδανικό για βινεγκρέτ για σαλάτες.

το πορτοκαλι μπορει να αντικατασταθει απο λεμονι!!!!

Κοριτσομανα
24-11-10, 20:02
Αχ βρε andrian τι μου θύμησες ….
Έφτιαχνε και η γιαγιά μου τέτοιες και πράσινες τσακιστές [αυτές με τρελαίνουν]
Μήπως ξέρεις πως φτιάχνονται και αυτές?
Το Σ/Κ θα πάμε στο χωριό;)

Και εμεις μαζεψαμε γυρω στα 12 κιλα εληες απο απο το χτηματακι μας, τις εδωσα στην μικρασιατισσα πεθερα μου, η οποια ειχε βαλει τον αντρα της να τις κοπανησει μια μια (;) με σφυρι, οπως συνηθιζαν οι θειες της απο τη Μικρα Ασια. Γιατι αν τις παρεις και τις βαλεις απλα σε βαζο, αιχμαλωτιζουν ολη την πικραδα τους, σωστα adrian τα λεω;

Παντως ολη τη διαδικασια δεν την ξερω ακομη και θα τη μαθω να την κανω και εγω, αλλα αυτο το τσακισμα νομιζω οτι ειναι σημαντικο. Μια φορα με εφερε μια καλοπροαιρετη συγγενης, μεγαλες εληες με βελονα τρυπημενες και φυσικα τις πεταξα, δεν τρωγοντουσαν.
Ενω τωρα εχω κατι εληες, μουρλια, να ζησουν τα πεθερικα...και βιολογικες... αφου φετος μονο απο τυχη δεν επιασαν Δακο!

andrian
24-11-10, 20:22
φετος σε πολλες περιοχες δεν ειχαμε καθολου δακο...αυτο σημαινει λαδι εξαιρετικης ποιοτητας...
οι ξενοι μας παρακαλανε για ενα ντενεκε λαδι για τα gourmet εστιατορια τους...ειναι τρελλο....
πολυ καλα τα λες κοριτσομανα....οι ελιες θελουν τσακισμα ή χαραγμα...και παντα οι βροσιμες πρεπει να ειναι και βιολογικες.Δοκιμαστε να φτιαξετε και παστα ελιας...ειναι φοβερη...εγω φτιαχνω καθε χρονο και τη δινω σε εστιατορια της αραχωβας

andrian
24-11-10, 20:29
http://img17.imageshack.us/img17/1039/sn150161.jpg (http://img17.imageshack.us/i/sn150161.jpg/)

marag
24-11-10, 20:59
Και εμεις μαζεψαμε γυρω στα 12 κιλα εληες απο απο το χτηματακι μας, τις εδωσα στην μικρασιατισσα πεθερα μου, η οποια ειχε βαλει τον αντρα της να τις κοπανησει μια μια (;) με σφυρι, οπως συνηθιζαν οι θειες της απο τη Μικρα Ασια. Γιατι αν τις παρεις και τις βαλεις απλα σε βαζο, αιχμαλωτιζουν ολη την πικραδα τους, σωστα adrian τα λεω;

Παντως ολη τη διαδικασια δεν την ξερω ακομη και θα τη μαθω να την κανω και εγω, αλλα αυτο το τσακισμα νομιζω οτι ειναι σημαντικο. Μια φορα με εφερε μια καλοπροαιρετη συγγενης, μεγαλες εληες με βελονα τρυπημενες και φυσικα τις πεταξα, δεν τρωγοντουσαν.
Ενω τωρα εχω κατι εληες, μουρλια, να ζησουν τα πεθερικα...και βιολογικες... αφου φετος μονο απο τυχη δεν επιασαν Δακο!

η γιαγιά μου τις τσάκιζε με πέτρα!

Κοριτσομανα
04-12-10, 10:52
Andrian μηπως ξερεις πως με βιολογικο τροπο γλιτωνουν οι εληες απο τον Δακο; Εδω οι γεωπονοι ουτε ξερουν ουτε θελουν να μαθουν, μαλλον μονο με παραγγελια απο ιντερνετ ενος οικολογικου προιοντος σωστα;
Οι παστες σου επισης ειναι λαχταριστες, στο εξωτερικο σε ομογενεις σκεφτεσαι να το επεκτεινεις;
marag μια μια τις τσακιζε τις εληες; Θα ειχες την υπομονη να το κανεις; Εγω δεν ξερω! Αλλα το κινητρο ειναι ελκυστικο, δικες μας εληες, αγνες και απο τα χερακια μας!

andrian
04-12-10, 12:41
ΔΑΚΟΣ ΕΛΙΑΣ

Κρεμάμε στα κλαδιά της ελιάς πλαστικά μπουκάλια νερού πού τους έχουμε ανοίξει στα πλάγια , τρύπες ώστε να μπορεί να μπεί το έντομο . Μέσα στο μπουκάλι βάζουμε νερό όπου έχουμε διαλύσει νιτρική αμμωνία (πουλιέται σαν λίπασμα στα καταστήματα αγροτικών εφοδίων) . Τα έντομα έλκονται , μπαίνουν μέσα αλλά δεν μπορούν να ξαναβγούν
Διάλυμα ελκυστικό για τον δάκο
Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ή 20 γραμμάρια λίπασμα νιτρικής αμμωνίας(21-0-0), σε ένα λίτρο νερό και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας μέχρι τα ¾ ή μέχρι κάτω από τις τρύπες που έχουμε κάνει. Τα έντομα που μπαίνουν μέσα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγούν και συνήθως πνίγονται σε λίγη ώρα. Την παγίδα την κρεμάμε στην ανατολική μεριά του δέντρου


Επισης με νερο και μελασα στην ιδια περιγραφομενη μπουκαλενια παγιδα.

Κοριτσομανα
04-12-10, 12:45
:lol: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ! ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΙΣΑΙ! ;)
Μα τοσο απλα και μας ετρωγαν οι Δακοι τις ελιτσες μας τοσα χρονια; Να εισαι καλα!

marag
05-12-10, 09:12
Εγώ πάλι για το δάκο ξέρω ότι μπορείς να πάρεις ναφθαλίνη και να τη βάλεις μέσα σε τούλι, το οποίο το κρεμάς στα εσωτερικά κλαδιά της ελιάς .
Με τον αέρα το πουγκακι κουνιέται και βγαίνει το άρωμα της ναφθαλίνης το οποίο ο δάκος σιχαίνεται:rolleyes:

Όσο για τις τσακιστές ελιτσες ,ναι μια-μια τις τσακίζω!!!

Κοριτσομανα
05-12-10, 16:17
Καλα, βλεπω τα δεντρακια μας στολισμενα σα χριστουγεννιατικα δεντρα, με τουλια και μπουκαλια και οι επισκεπτες να μας κοιταζουν λοξα! Ευχαριστω πολυ και γι' αυτη την πληροφορια και αυτο θα το βαλω, τι χανω; ;)
Και μια μια τις εληες, να γιατι λιγα ατομα ασχολουνται πλεον. Παντως οταν ερθει ο κουνιαδος μου απο Γερμανια ή ερθω σε συνενοηση με ξαδελφο στην Αυστραλια, θα ρωτησω για τα προιοντα που προωθεις, Andrian γιατι αυτα σε χωρες που το λαδι το λενε λαδακι, θα γινει αναρπαστο, ηδη καποιες μεγαλες εταιρειες τα προωθουνε, αλλα με ενα σποντο στις τιμες και με την καλη βιολογικη σου ποιοτητα...Σκεψεις λεω αλλα θα σε στειλω πμ Andrian αν θα εχω καποια κουβεντα με τους συγγενεις μου.

andrian
06-12-10, 14:57
και μιας που λεμε για παστα ελιας,και μιας που τωρα τις γιορτες ολο και κατι αλμυρο θελουμε να συνοδεψει τα ποτα μας ,φτιαξτε
Στριφτάρια με πάστα ελιάς (http://eleftheriastinkouzin.pblogs.gr/2010/06/636350.html)



Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
πάστα ελιάς
1 αυγό
1 σφηνάκι γάλα


Εκτέλεση
Ανοίγουμε τη σφολιάτα, βάζουμε αρκετή πάστα ελιάς στη μισή.
Διπλώνουμε να κλείσει και κόβουμε με μαχαίρι στη μέση και μετά σε κάθετες λωρίδες περίπου 1εκ.
Τα παίρνουμε ένα ένα τα στρίβουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα.
Τα περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα και αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να πάρουν χρώμα, 15 λεπτά στο περίπου.


tip
Μπορούμε να τα κάνουμε και να τα βάλουμε στην κατάψυξη, αρκεί μέχρι να παγώσουν να είναι πάνω σε δίσκο, μετά μπορούμε να τα βάλουμε σε σακούλα