PDA

Επιστροφή στο Forum : ΤΣΟΥΡΕΚΙ ...ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?


LA LATINA
16-04-11, 23:04
Τα τσουρεκια μας δε γινονται ποτε σαν του ζαχαροπλαστειου, που τραβαμε μια ακρη και βγαινει σαν να εχει ινες....μαστιχωτο δεν ξερω πως να το πω....ξερει κανεις το μυστικο? καποτε μου ειπαν οτι ειναι στο πλασιμο αλλα δε μου το φανερωσαν....τα αγοραστα πως τα κανουν ??????

μινουλα
16-04-11, 23:07
Τα τσουρεκια μας δε γινονται ποτε σαν του ζαχαροπλαστειου, που τραβαμε μια ακρη και βγαινει σαν να εχει ινες....μαστιχωτο δεν ξερω πως να το πω....ξερει κανεις το μυστικο? καποτε μου ειπαν οτι ειναι στο πλασιμο αλλα δε μου το φανερωσαν....τα αγοραστα πως τα κανουν ??????

Ειχα βρει ενα στο σαιτ συνταγες της παρεας που μου ειχε γινει πολυ καλο περισυ (το ειπαν και τα πεθερικα μου :P ). Να σου στειλω το λινκ με πμ ή επιτρεπεται και απο δω;

ERIANTON
16-04-11, 23:08
καλησπερα!
και εγω εχω ακουσει οτι εχει να κανει με τον τροπο που το ζυμωνεις.οτι δηλαδη τραβας και διπλωνεις αρκετες φορες.εμενα ψιλογινεται αλλα ειναι πολυ πυκνο δεν ειναι αερατο.ας μας φωτισεις καποιος μπας και φτιαξουμε κανενα τσουρεκακι ωραιο.

Natly
16-04-11, 23:09
Δες εδώ! http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=22828
:wink:

PEPI1979
16-04-11, 23:13
ακριβως αυτο με το βουτρυρο ειναι το μυστικό , τα τραβας και βαζεις μεσα βουτυρο και πάλι απο την αρχη ...εφτιαξε η κουμπάρα μου και αυριο θα μου δωσει και εκεινη συνταγη γιατι τα κανει πολύ ****** και αφρατα.

LA LATINA
16-04-11, 23:20
Τσουρέκια Τζίνας

Υλικά

3/4 κούπας χλιαρό νερό (ή 180 ml)
120 g νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξηρή
1550 – 1600 g αλεύρι Robin Hood
300 g βούτυρο
550 g ζάχαρη
6 αυγά (των 50 g το καθένα)
500 ml γάλα
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο*
10 καρποί κακουλέ καθαρισμένοι και κοπανισμένοι*
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη*
2 κ.σ. ξύσμα εσπεριδοειδών

*Για να διευκολύνουμε το κοπάνισμα χρησιμοποιούμε 4-5 κουταλάκια ζάχαρη, πλέον αυτής που αναφέρεται παραπάνω.

Για το γλάσο: 1 αυγό, 2 - 3 κ.σ. νερό, 3 κ.γ. ζάχαρη. Τα χτυπάτε όλα μαζί σε ένα φλιτζάνι και αλείφετε με αυτό τα τσουρέκια

Εκτέλεση
Για να κάνετε επιτυχημένα αφράτα τσουρέκια υπάρχουν 2 μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα ζυμώσετε.

Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C, μόλις σβήσει η λυχνία του θερμοστάτη τον σβήνετε. Προσοχή! Η θερμοκρασία του φούρνου όταν βάλετε μέσα το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από 40ο αλλιώς θα πεθάνουν οι μύκητες που φουσκώνουν το ζυμάρι και μετά το ζυμάρι θα είναι για.... κηδεία! Αν δεν είσαστε σίγουρη για τη θερμοκρασία βάλτε μέσα ένα θερμόμετρο χώρου και ελέξτε τη.

1. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε 130 g από το αλεύρι, ώστε να πετύχετε ένα πηκτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη στο σβηστό φούρνο να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min.
2. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και ανοίξτε μια τρύπα στη μέση.
3. Ζεστάνετε το γάλα μέχρι 42o. Κατεβάστε το από τη φωτιά και διαλύστε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τα 300 g της ζάχαρης και ανακατέψτε.
4. Ρίξτε το σχεδόν καυτό γάλα μέσα στην τρύπα του αλευριού και ανακατέψτε με ένα αναδευτήρι ενσωματώνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν αποκτήσετε ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνετε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύετε λίγο ακόμη.
5. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το σκεύος που ζεστάνατε το γάλα και βάλτε μέσα σε αυτό το βούτυρο να λιώσει. Το βάζετε στο μάτι που είναι ήδη ζεστό και αφήνετε το μάτι αναμμένο στο 1.
6. Χτυπάτε λίγο τα αυγά με την υπόλοιπη (250 g) ζάχαρη και τα προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε λίγο και ενσωματώνετε λίγο ακόμη αλεύρι.
7. Δουλέψτε το μίγμα με τα δάχτυλα ή αρχικά με μία σπάτουλα και μετά με τα δάχτυλα, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Καθαρίστε καλά τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
8. Πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη αν θέλετε να πετύχετε αφράτα και ινώδη τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και να κολυμπά ελαφρώς στο βούτυρο. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.
9. Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (στο χλιαρό και σβηστό φούρνο είναι ότι πρέπει) ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. (1-2h ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Και τις δύο φορές που εκτέλεσα τη συνταγή η ζύμη είχε τριπλασιαστεί σε όγκο σε μία ακριβώς ώρα.
10. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε με αυτή πλεξίδες ή άλλα σχέδια. Τη χωρίζω σε κομμάτια των 110-130 g και πλάθω ένα κορδόνι πλεξούδας με το κάθε ένα.
11. Σκεπάστε και αφήστε να διπλασιασθεί σε όγκο για 30΄ περίπου (πάλι στο φούρνο).
12. Αλείψτε τα με το γλάσο που αναφέρω παραπάνω και πασπαλίστε τα με ασπρισμένα αμύγδαλα.
13. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C με αέρα, μόλις βάλετε μέσα το ταψί χαμηλώνετε στους 170ο C.Ψήστε για 15΄-20΄ανάλογα με το μέγεθος. Να μην παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν. Τα τσουρέκια των 450 περίπου γραμμαρίων τα ψήνω για 17΄.

Όταν τα κομμάτια είναι των 130-135 g οι τετραπλές πλεξίδες είναι βάρους 500-530 g και γίνονται ωραία μεγάλα τσουρέκια που θέλουν ψήσιμο 18-19΄. Αυτό είναι πολύ ωραίο μέγεθος για να τα προσφέρουμε. Τα λίγο μικρότερα των 430 g είναι λίγο πιο βολικά για την αποθήκευση και κατανάλωση στο σπίτι.


Οργάνωση:
1. Κοπανίζουμε τα αρωματικά και τα κοσκινίζουμε σε ένα μικρό μπωλ
2. Ξύνουμε τα εσπεριδοειδή σε κάπως άνετο μπωλ
3. Διαλύουμε τη μαγιά και τη βάζουμε στο φούρνο
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα πολύ μεγάλο μπωλ (ή λεκάνη) που να χωρά στο φούρνο.
5. Ετοιμάζουμε το γάλα.

Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώτε φρέσκα, χλιαρά. Για να μη χάσετε την απόλαυση (ειδικά αν νηστεύετε) μόλις τα τουρέκια χλιαρύνουν, αλλά πριν κρυώσουν, τα βάζετε σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως (το μέγεθος για το ψωμί που έχει το carrefour και ο Μαρινόπουλος) και τα καταψύχετε.

Όταν τα αποψύξετε θα είναι φρεσκότατα!
(θα κρατήσετε κι ένα για μένα που φέτος θα λείπω και δεν θα κάνω...)

μινουλα
16-04-11, 23:34
http://www.sintagespareas.gr/sintages/tsourekakia.html

παρε και αυτο και οτι σε βολεψει!

tattoo
17-04-11, 00:05
Απο το χειρογραφο βιβλιο της γιαγιας μου που μου χει μεινει κληρονομια διαβασα προχτες οτι ενα μυστικο ειναι να βαζεις το βουτηρο λιωμενο στο τελος και να τα ζυμωνεις να τα αφηνεις για 1-2 ωρες και μετα παλι ζυμωμα και παλι 1-2 ωρες ( αυτο για 3-4 φορες....)
Πρωτη φορα θα επιχειρησουμε να φτιαξουμε φετος αλλα απο οτι θυμαμαι τα τσουρεκια της γιαγιας ηταν απαιχτα!!

μινουλα
17-04-11, 00:13
Απο το χειρογραφο βιβλιο της γιαγιας μου που μου χει μεινει κληρονομια διαβασα προχτες οτι ενα μυστικο ειναι να βαζεις το βουτηρο λιωμενο στο τελος και να τα ζυμωνεις να τα αφηνεις για 1-2 ωρες και μετα παλι ζυμωμα και παλι 1-2 ωρες ( αυτο για 3-4 φορες....)
Πρωτη φορα θα επιχειρησουμε να φτιαξουμε φετος αλλα απο οτι θυμαμαι τα τσουρεκια της γιαγιας ηταν απαιχτα!!
Οντως, αυτο ειναι το βασικο. Βαζεις το βουτυρο λιωμενο στο τελος σε σχηματισμενη ζυμη και το ζυμωνεις σιγα σιγα μεχρι να το απορροφησει ολο. Γινονται μιαμ μιαμ!!!!

cristina112
17-04-11, 00:44
Δείτε και αυτή την συνταγή,είναι της γιαγιάς μου που ήταν από την Σμύρνη.
http://parentscafe.gr/showpost.php?p=967011&postcount=1582
Το μυστικό είναι όντως το καλό ζύμωμα.Θέλει τουλάχιστον ένα μισάωρο,ασταμάτητα όμως και θα δείτε ότι θα αρχίσουν να σχηματίζονται οι "κλωστές".Θα γίνει σαν του εμπορίου,μόνο που θα είναι πιο γεμάτο και φυσικά πιο νόστιμο!

LA LATINA
17-04-11, 01:03
χριστινα μαστιχα δε βλεπω!!!

elen73
17-04-11, 01:05
ακριβως αυτο με το βουτρυρο ειναι το μυστικό , τα τραβας και βαζεις μεσα βουτυρο και πάλι απο την αρχη ...εφτιαξε η κουμπάρα μου και αυριο θα μου δωσει και εκεινη συνταγη γιατι τα κανει πολύ ****** και αφρατα.

Συμφωνω με την Pepi το μυστικο ειναι οτι τραβας και διπλωνεις την ζυμη και βαζεις το βουτυρο.Εγω κοριτσια κανω μια συνταγη απο τις sintages tis pareas και ειναι πολυ πετυχημενα αλλα τα ζυμωνεις και τα αφηνεις να φουσκωσουν 3 φορες.Επισης το βουτυρο που βαζο ειναι αγελαδος οχι μαργαρινη.Μολις τελειωσα και τα σμυρνεικα κουλουρακια μου.Μυρισε το σπιτι μου Πασχα!!!

elen73
17-04-11, 01:09
Δείτε και αυτή την συνταγή,είναι της γιαγιάς μου που ήταν από την Σμύρνη.
http://parentscafe.gr/showpost.php?p=967011&postcount=1582
Το μυστικό είναι όντως το καλό ζύμωμα.Θέλει τουλάχιστον ένα μισάωρο,ασταμάτητα όμως και θα δείτε ότι θα αρχίσουν να σχηματίζονται οι "κλωστές".Θα γίνει σαν του εμπορίου,μόνο που θα είναι πιο γεμάτο και φυσικά πιο νόστιμο!

Αυριο Χριστινα μου θα κανω και τα τσουρεκια μου και θα εφαρμοσω το ζυμωμα για μιση ωρα ασταματητα και θα ενημερωσω για το αποτελεσμα.Παντως σημερα μετα απο 12 λαμαρινες κουλουρακια δεν νοιωθω την πλατη μου.Για να δω αυριο με τα τσουρεκια,

elachl
17-04-11, 10:01
Υλικα για να ΄΄πιασω'' τη μαγια
1/2 κπ χλιαρο νερο
1 κσ ζαχαρη
2-3 χουφτες αλευρι
4 φακελακια ξηρη μαγια



1.700 γρ αλευρι
1/2 λιτρο χλιαρο γαλα
6 αυγα σε θερμ δωματιου
1 βιταμ λιωμενο
1/2 φακελακι μαστιχα σε σκονη
(το αλεθω με 2 κσ ζαχαρη στο μουλτι)
μερικα σπορακια κακουλε (ιδια διαδικασια
με τη ζαχαρη στο μουλτι)
500γρ αλεσμενη ζαχαρη
1/2 κγ μαχλεπι σε σκονη
Ξυσμα απο 2 πορτοκαλια

Πρωτα πιανω τη μαγια !!!! 1/2 κουπα χλιαρο Νερο
1κσ ζαχαρη , τη μαγια και 2-3 χουφτες αλευρι! Τα
ανακατευω εως να γινουν χυλος σφιχτουτσικος !
Τυλιγω τη λεκανη με λαδοκολλα , το σκεπαζω με τη γνωστη
φλις κουβερτουλα και το βαζω σε μια καρεκλα κοντα στο
καλοριφερ! Σε 1 ωρα ειναι ετοιμο ! Εχει γεμισει φουσκαλιτσες και
εχει ΄΄αυγατησει '' ( εχει φουσκωσει δλδ).
Οσο αφηνουμε το χυλο να φουσκωσει , προετοιμαζουμε τα υπολοιπα
για να μην τρεχουμε με τα χερια πασαλειμενα και βριζοντας να μαζευουμε
τα υπολοιπα υλικα ( το εκανα http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/bangheadwall.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/bangheadwall.gif ).
Πλενουμε σκουπιζουμε και τριβουμε τα πορτοκαλια .
Αλεθουμε στο μουλτι ζαχαρη κρυσταλλικη και τη ζυγιζουμε
να παρουμε 1/2 κιλο . Για ευκολια αλεθουμε περιπου 1 κουπα
τη φορα , οχι ολο μαζι ! Αλεθουμε το κακουλε και τη μαστιχα.
Σε ενα μπωλ χτυπαμε ολοκληρα τα αυγα , τη ζαχαρη , τα μυρωδικα
και το ξυσμα . Θελουμε ενα πολυ αφρατο υλικο για αυτο 5-6 λεπτα
ειναι ο,τι πρεπει !
Εχουμε ζεστανει το γαλα , εχουμε λιωσει το βιταμ , εχουμε ζυγισει
το αλευρι και τα εχουμε διπλα μας .
Παιρνουμε τη λεκανη - να ειναι μεγαλη αρκετα - με τη μαγια και
προσθετουμε το μειγμα των αυγων ανακατευοντας με το χερι
να τα ενωσουμε . Προσθετουμε το γαλα και ενωνουμε και αυτο .
Αρχιζουμε σιγα σιγα να προθετουμε το αλευρι . Ακριβως ακριβως
δεν ξερω ποσο παιρνει . Με την πειρα ( http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/tease.gif τρομαρα μου !!!!)
το καταλαβα !!!!!!!! http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif
Θελουμε μια απαλη κολλωδη ζυμη !!!ΟΧΙ νερουλη , αλλά ουτε
και στοκο .Δεν ζυμωνουμε με δυναμη ! Δεν βγαζουμε το αχτι του
αθωου στη ζυμη ...........
Προσθετουμε σε 4 δοσεις το λιωμενο βιταμ και το ενσωματωνουμε απαλα
απαλα φερνοντας απο τις ακρες τη ζυμη προς το κεντρο . Οταν απορροφηθει
ολο και δεν κολλαει στα χερια , σκεπαζουμε με λαδοκολλα παλι, με
την κουβερτουλα και αφηνουμε να φουσκωσει στη ζεστη γωνια του !
Μολις φουσκωσει καλα το πιανουμε απαλα και το ξεφουσκωνουμε πα
τωντας απαλα-απαλα τα δαχτυλα μας σε ολη την επιφανεια !!!
Κανονικα τα κανουμε πλεξουδες!! Επειδη συνηθως δεν προλαβαινω τα
κανω μπαλακια περιπου σαν μεγαλα μανταρινια , τα βαζω σε ταψι
με λαδοκολλα και αφηνω αλλη 1/2 ωρα να ξαναφουσκωσουν.
Τ αλειφω με κροκο αραιωμενο με νερο και τα ψηνω σε προθερμασμενο
φουρνο στους 150 βαθμους εως να παρουν χρωμα !!!
Μην δυναμωσετε το φουρνο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Λοιπον ....το θεμα οσο παιρνει , στο αλευρι μου σπαει τα νευρα!!
Ρωτησα τη μαμα μου , τη θεια μου απο την Ξανθη , διαβασα
συνταγες αλλα καμμια δεν μου εδωσε να καταλαβω .
Το θεμα αφορα καθαρα και μονο στο ΑΛΕΥΡΙ !!!!!
Αλλες φορες εχω βαλει 1700γρ και προσθεσα 1-2 χουφτες .....
μια φορα το πηρε ακριβως .......ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!!!!!!!!!!
κοριτσια αντεγραψα αυτη τη συνταγη..δεν ειναι δικη μου..αλλα ειναι το κατι αλλο!
δοκιμαστε τα..

cristina112
17-04-11, 11:10
χριστινα μαστιχα δε βλεπω!!!


Αν θέλεις,μπορείς να βάλεις.Εμάς δεν μας αρέσει ιδιαίτερα στο τσουρέκι.
Γενικά από μυρωδικά βάλε ό,τι σου αρέσει.Έβαλα την συνταγή γιατί είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη,ως προς τον βασικό τρόπο παρασκευής.

LA LATINA
17-04-11, 11:13
Αν θέλεις,μπορείς να βάλεις.Εμάς δεν μας αρέσει ιδιαίτερα στο τσουρέκι.
Γενικά από μυρωδικά βάλε ό,τι σου αρέσει.Έβαλα την συνταγή γιατί είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη,ως προς τον βασικό τρόπο παρασκευής.

OK θα τη δοκιμασουμε!!!!!

cristina112
17-04-11, 11:15
[QUOTE=elachl;1993808]Δεν ζυμωνουμε με δυναμη ! Δεν βγαζουμε το αχτι του
αθωου στη ζυμη ...........


Καλέ τί λες...ξέρεις τί κλωτσομπουνίδια έχω ρίξει εγώ στο ζύμωμα??:lol::lol:
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.Την ώρα που φυσάτε και ξεφυσάτε πάνω από την ζύμη,σκεφτείτε όσους δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα και ζυμώστε...
Θα βγάλετε αναίμακτα τα απωθημένα σας και θα σας πετύχουν και τα τσουρέκια!;):cool:

Morchelina
17-04-11, 11:37
Το μυστικό είναι να μην αλλάξετε την αναλογία με το αλεύρι, δηλ. βάλτε περίπου μόνο όσο λέει η συνταγή. Στην αρχή η ζύμη κολλάει και νομίζεις ότι θέλει και άλλο αλεύρι και κεί την πατάμε. Αν όμως την αφήσεις να φουσκώσει και ξαναζυμώσεις δεν κολλάει τόσο και στο 2ο ξαναζύμωμα κολλάει ακόμα λιγότερο. Φυσικά με το πολύ ζύμωμα κολλάει λιγότερο από την αρχή. Γιαυτό ο Παρλιάρος ζυμώνει στο ζυμωτήριο και δεν κολλάει και αν ζυμώσεις ίδια συνταγή με το χέρι κολλάει.

Αυτό συμφωνεί και με το να βάλεις το βούτυρο στο τέλος. Δηλ. ζυμώνεις με λιγότερα υγρά, δεν κολλάει να σε δυσκολεύει και το βούτυρο στο τέλος.

Τα πολίτικα θέλουν μαχλέπι και κακουλέ (υπάρχει στο Σ/Μ πλέον). Το κακουλέ που είναι αυτό http://www.anatoli-spices.gr/sp_cardamon.html σπάτε το περίβλημα και βάζετε μόνο τα σποράκια. Εγώ τα αλέθω στο μπλέντερ μαζί με το μαχλέπι και λίγη ζάχαρη.

cristina112
17-04-11, 15:07
Έχει και έτοιμο κακουλέ σε σκόνη.;)

#ΕΛΕΝΑ#
17-04-11, 15:26
[QUOTE=elachl;1993808]Δεν ζυμωνουμε με δυναμη ! Δεν βγαζουμε το αχτι του
αθωου στη ζυμη ...........


Καλέ τί λες...ξέρεις τί κλωτσομπουνίδια έχω ρίξει εγώ στο ζύμωμα??:lol::lol:
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.Την ώρα που φυσάτε και ξεφυσάτε πάνω από την ζύμη,σκεφτείτε όσους δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα και ζυμώστε...
Θα βγάλετε αναίμακτα τα απωθημένα σας και θα σας πετύχουν και τα τσουρέκια!;):cool:

:lol::lol::lol::lol::lol:
Θα δοκιμασω κ εγω τοτσουρεκακι σου χριστινα...:-P

Morchelina
17-04-11, 18:28
Έχει και έτοιμο κακουλέ σε σκόνη.;)

Άσε όπως και με το τριμμένο πιπέρι φεύγει το άρωμά του ενώ αυτό είναι το ζητούμενο. Το μόνο θέμα είναι ότι την πρώτη φορά το άλεσα με τα φλούδια και φάγαμε τσουρέκι ολικής :lol: και έχω και μάνα χρόνια στο επάγγελμα αλλά αν δεν το κάνεις μόνη σου δεν μαθαίνεις.

cristina112
17-04-11, 23:12
[QUOTE=cristina112;1993863]

:lol::lol::lol::lol::lol:
Θα δοκιμασω κ εγω τοτσουρεκακι σου χριστινα...:-P


Καλή επιτυχία σου εύχομαι και ελπίζω να σου αρέσει!Εγώ θα τα φτιάξω μάλλον την Πέμπτη.

cristina112
17-04-11, 23:13
Άσε όπως και με το τριμμένο πιπέρι φεύγει το άρωμά του ενώ αυτό είναι το ζητούμενο. Το μόνο θέμα είναι ότι την πρώτη φορά το άλεσα με τα φλούδια και φάγαμε τσουρέκι ολικής :lol: και έχω και μάνα χρόνια στο επάγγελμα αλλά αν δεν το κάνεις μόνη σου δεν μαθαίνεις.


Όσο ζεις,μαθαίνεις!!!;)

maria_23
28-04-11, 14:32
Υλικα για να ΄΄πιασω'' τη μαγια
1/2 κπ χλιαρο νερο
1 κσ ζαχαρη
2-3 χουφτες αλευρι
4 φακελακια ξηρη μαγια



1.700 γρ αλευρι
1/2 λιτρο χλιαρο γαλα
6 αυγα σε θερμ δωματιου
1 βιταμ λιωμενο
1/2 φακελακι μαστιχα σε σκονη
(το αλεθω με 2 κσ ζαχαρη στο μουλτι)
μερικα σπορακια κακουλε (ιδια διαδικασια
με τη ζαχαρη στο μουλτι)
500γρ αλεσμενη ζαχαρη
1/2 κγ μαχλεπι σε σκονη
Ξυσμα απο 2 πορτοκαλια

Πρωτα πιανω τη μαγια !!!! 1/2 κουπα χλιαρο Νερο
1κσ ζαχαρη , τη μαγια και 2-3 χουφτες αλευρι! Τα
ανακατευω εως να γινουν χυλος σφιχτουτσικος !
Τυλιγω τη λεκανη με λαδοκολλα , το σκεπαζω με τη γνωστη
φλις κουβερτουλα και το βαζω σε μια καρεκλα κοντα στο
καλοριφερ! Σε 1 ωρα ειναι ετοιμο ! Εχει γεμισει φουσκαλιτσες και
εχει ΄΄αυγατησει '' ( εχει φουσκωσει δλδ).
Οσο αφηνουμε το χυλο να φουσκωσει , προετοιμαζουμε τα υπολοιπα
για να μην τρεχουμε με τα χερια πασαλειμενα και βριζοντας να μαζευουμε
τα υπολοιπα υλικα ( το εκανα http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/bangheadwall.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/bangheadwall.gif ).
Πλενουμε σκουπιζουμε και τριβουμε τα πορτοκαλια .
Αλεθουμε στο μουλτι ζαχαρη κρυσταλλικη και τη ζυγιζουμε
να παρουμε 1/2 κιλο . Για ευκολια αλεθουμε περιπου 1 κουπα
τη φορα , οχι ολο μαζι ! Αλεθουμε το κακουλε και τη μαστιχα.
Σε ενα μπωλ χτυπαμε ολοκληρα τα αυγα , τη ζαχαρη , τα μυρωδικα
και το ξυσμα . Θελουμε ενα πολυ αφρατο υλικο για αυτο 5-6 λεπτα
ειναι ο,τι πρεπει !
Εχουμε ζεστανει το γαλα , εχουμε λιωσει το βιταμ , εχουμε ζυγισει
το αλευρι και τα εχουμε διπλα μας .
Παιρνουμε τη λεκανη - να ειναι μεγαλη αρκετα - με τη μαγια και
προσθετουμε το μειγμα των αυγων ανακατευοντας με το χερι
να τα ενωσουμε . Προσθετουμε το γαλα και ενωνουμε και αυτο .
Αρχιζουμε σιγα σιγα να προθετουμε το αλευρι . Ακριβως ακριβως
δεν ξερω ποσο παιρνει . Με την πειρα ( http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/tease.gif τρομαρα μου !!!!)
το καταλαβα !!!!!!!! http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif http://www.parents.gr/forum/./images/smilies/rolling.gif
Θελουμε μια απαλη κολλωδη ζυμη !!!ΟΧΙ νερουλη , αλλά ουτε
και στοκο .Δεν ζυμωνουμε με δυναμη ! Δεν βγαζουμε το αχτι του
αθωου στη ζυμη ...........
Προσθετουμε σε 4 δοσεις το λιωμενο βιταμ και το ενσωματωνουμε απαλα
απαλα φερνοντας απο τις ακρες τη ζυμη προς το κεντρο . Οταν απορροφηθει
ολο και δεν κολλαει στα χερια , σκεπαζουμε με λαδοκολλα παλι, με
την κουβερτουλα και αφηνουμε να φουσκωσει στη ζεστη γωνια του !
Μολις φουσκωσει καλα το πιανουμε απαλα και το ξεφουσκωνουμε πα
τωντας απαλα-απαλα τα δαχτυλα μας σε ολη την επιφανεια !!!
Κανονικα τα κανουμε πλεξουδες!! Επειδη συνηθως δεν προλαβαινω τα
κανω μπαλακια περιπου σαν μεγαλα μανταρινια , τα βαζω σε ταψι
με λαδοκολλα και αφηνω αλλη 1/2 ωρα να ξαναφουσκωσουν.
Τ αλειφω με κροκο αραιωμενο με νερο και τα ψηνω σε προθερμασμενο
φουρνο στους 150 βαθμους εως να παρουν χρωμα !!!
Μην δυναμωσετε το φουρνο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Λοιπον ....το θεμα οσο παιρνει , στο αλευρι μου σπαει τα νευρα!!
Ρωτησα τη μαμα μου , τη θεια μου απο την Ξανθη , διαβασα
συνταγες αλλα καμμια δεν μου εδωσε να καταλαβω .
Το θεμα αφορα καθαρα και μονο στο ΑΛΕΥΡΙ !!!!!
Αλλες φορες εχω βαλει 1700γρ και προσθεσα 1-2 χουφτες .....
μια φορα το πηρε ακριβως .......ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!!!!!!!!!!
κοριτσια αντεγραψα αυτη τη συνταγη..δεν ειναι δικη μου..αλλα ειναι το κατι αλλο!
δοκιμαστε τα..





elachl, όταν αντιγράφουμε (copy-paste) κάτι από κάποιο άλλο forum, πρέπει να γράφουμε και την πηγή από την οποία το αντιγράψαμε...

αυτό που έκανες είναι παράνομο

πηγή : σούξου-μούξου.gr/forum

PANAGOYLA
28-04-11, 15:20
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.
- ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΑΖΟΥΜΕ 35 gr ΠΡΟΒΙΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ 35 gr ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ + 100 gr ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ + 160gr ΖΑΧΑΡΗ + 5 gr ΜΑΧΛΕΠΙ + 5 gr ΜΑΣΤΙΧΑ . ΤΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ, ΟΧΙ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΧΛΙΑΡΟ.
- ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛΑΚΙ ΒΑΖΟΥΜΕ 40 gr ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ 100 gr ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΒΟΥΜΕ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ 3 ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.
- ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ ΒΑΖΟΥΜΕ 650 gr ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ ( ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΜΩΒ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ) ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΙΓΜΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ . ΧΤΥΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΝΤΖΟ. ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΙ , ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΟΛΛΑΕΙ .
- ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΛ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΩΡΕΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ.
- ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΗΝ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ. ΠΛΕΚΟΥΜΕ ΚΟΤΣΙΔΕΣ , ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ. ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ( ΕΓΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ) ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ .
- ΜΟΛΙΣ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΝΕΛΟ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ.
- ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ 170-180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 30-40 ΛΕΠΤΑ
- ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Morchelina
28-04-11, 20:19
ΧΤΥΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΝΤΖΟ. ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΙ , ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΟΛΛΑΕΙ .

Θέλει μίξερ με γάντζο οπωσδήποτε. Με τα χέρια δεν ζυμώνεται γιατί κολλάει πολύ. Το χέρι δεν μπορεί να πιάσει τις ταχύτητες του μίξερ. Εγώ δεν έχω μίξερ με γάντζο και στο τέλος το μίγμα κατέληξε σε φόρμα και έγινε τσουρεκοκέικ.

PANAGOYLA
28-04-11, 21:04
Εγώ το χτύπησα με μίξερ χειρός απλά έβαλα αυτά που είναι σαν σπιράλ. Μου πιάστηκε το χέρι αλλά νομίζω πως άξιζε το αποτέλεσμα