Θεώρησα σημαντικό επειδή αυτά που αναγράφονται στα site του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ ελλειπή να καταχωρήσω τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την λήψη των επιδομάτων κυοφορίας /λοχείας, βοήθηματος τοκετού και συμπληρωματικών παροχών μητρότητας.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΥΟΦΟΡΙΑΣ
1. Βιβλιάριο ασθενείας ατομικό και οικογενειεακό, αν υπάρχει, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λόγω οικογενειακών βαρών.
2. Ιατρική βεβαίωση από αρμόδιο ιατρό του ΙΚΑ όπου θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού.
3. Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για την ημερομηνία διακοπής της εργασίας. Είναι στο ίδιο έντυπο με την βεβαίωση του γιατρού.
4.Υπεύθυνη δήλωση της ασφαλισμένης στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία διακοπής εργασίας και ότι δεν θα αναλάβει εργασία για όσο χρονικό διάστημα επιδοτείται. Είναι στο ίδιο έντυπο με την βεβαίωση ιατρού και υπέυθυνης δήλωσης εργοδότη.
5. Ένσημα των 2 προηγούμενων ετών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα ένσημα διότι δεν έχουν εκδοθεί τα αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, ζητάτε από τον λογιστή της εταιρίας, βεβαίωση εργοδότη με τα ένσημα επικυρωμένα από το ΙΚΑ που ελέγχει τον εργοδότη
6. Ταυτότητα - Αφμ
!!!! Ζητήστε μια εξουσιοδότηση από το τμήμα παροχών, την οποία θα επικυρώσει το κεπ ή η αστυνομία, έτσι ώστε ο σύζυγος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να μπορέσει να παραλάβει το επίδομα λοχείας και το βοήθημα τοκετού.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
1. Βιβλιάριο ασθενείας ατομικό και οικογενειεακό, αν υπάρχει, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λόγω οικογενειακών βαρών.
2. Βιβλιάριο ασθενείας του συζύγου, αν είναι ασφαλισμένος του ΙΚΑ.
3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.
4. Βεβαίωση της κλινικής ή του νοσοκομείου που αναφέρει την ακριβή ημερομηνία διακοπής της κύησης πχ 37η, αν η ημερομηνία του τοκετού έχει διαφορά πάνω από ένα μήνα από την πιθανή ημέρα τοκετού.
5. Υπεύθυνη δήλωση οτι δεν πήρατε βοήθημα τοκετού από άλλο υποκατάστημα του ΙΚΑ.Το έντυπο αυτό χορηγείται απο το τμήμα παροχών.
6. Ταυτότητα - Αφμ.
!!! Σε περίπτωση εξουσιοδότησης απαραίτητη η ταυτότητα του παραλήπτη.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΟΑΕΔ
1. Αίτηση. Χορηγείται από τον ΟΑΕΔ
2. Βεβαίωση εργοδότη. Χορηγείται απο τον ΟΑΕΔ
3. Υπηρεσιακό σημείωμα ΙΚΑ. Οι αποδείξεις από τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας.
4. Ατομικό βιβλιάριο ασθενείας.
5. Ταυτότητα.
6. Ένσημα 2006-2007-2008 ή αναλυτική περιοδική σφραγισμένη από το ΙΚΑ έως την ημέρα που διέκοψε την εργασία της λόγω κυοφορίας με την άδεια του γιατρού.
7. Οι αναπληρώτριες, οι ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες προσκομίζουν και την σύμβαση τους.
!!!! Ζητήστε μια εξουσιοδότηση από το τμήμα παροχών, την οποία θα επικυρώσει το κεπ ή η αστυνομία, έτσι ώστε ο σύζυγος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να μπορέσει να παραλάβει το επίδομα λοχείας και το βοήθημα τοκετού
Mammyblue καταρχάς σ' ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...
μια διευκρίνισούλα θα ήθελα γιατί η εξουσιοδότηση να είναι συγκεκριμένα από το τμήμα παροχών και όχι κατευθείαν από κεπ ή αστυνομία, πρέπει να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο?
Να κάνω μια ερώτηση.
Τα ένσημα μπορεί να μας τα εκδόσει το ΙΚΑ εκέινη τη στιγμή.
Τα ένσημα θα τα ζητήσετε να τα βγάλει ο λογιστής της εταιρίας που εργάζεστε διότι πρέπει να είναι επικυρωμένα από τον εργοδότη. Αλλιώς αν πας μόνη σου θα μπλέξεις και θα σου ζητάνε επικυρώσεις.
!!!! Ζητήστε μια εξουσιοδότηση από το τμήμα παροχών, την οποία θα επικυρώσει το κεπ ή η αστυνομία, έτσι ώστε ο σύζυγος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να μπορέσει να παραλάβει το επίδομα λοχείας και το βοήθημα τοκετού
μια διευκρίνισούλα θα ήθελα γιατί η εξουσιοδότηση να είναι συγκεκριμένα από το τμήμα παροχών και όχι κατευθείαν από κεπ ή αστυνομία, πρέπει να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο?
Το ικα σου δίνει μια εξουσιοδότηση, που αναγράφει μητρώο ασφαλισμένου κλπ στοιχεία που θέλουν από εκεί. Η απλή εξουσιοδότηση δεν τα αναγράφει αυτά και επειδή όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί το ικα καλό είναι όταν θα πας για το επίδομα κυοφορίας να τους ζητήσεις και την εξουσιοδότηση. Συγκεκριμένα αναγράφει τα εξης:
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ο ασφαλισμένος Ι.Κ.Α .................επώνυμο............όνομα..........................όνομα πατέρα.............αριθμός μητρώου..........εξουσιοδοτώ τον.....................επώνυμο..................όνομα...................όνομα πατέρα.......................διεύθυνση κατοικίας..................στοιχεία ταυτότητας...........................να εισπράξει για λογαριασμό μου από την υπηρεσία του ΙΚΑ το επίδομα λοχείας και βοήθημα τοκετού που δικαιούμαι. Και πάνω δεξιά αναγραφει οτι διατηρείται η εξουσιοδότηση για όσο χρόνο και το παραστατικό πληρωμής, προφανώς καλύπτει και τον οαεδ αυτή η εξουσιοδότηση
Το ικα σου δίνει μια εξουσιοδότηση, που αναγράφει μητρώο ασφαλισμένου κλπ στοιχεία που θέλουν από εκεί. Η απλή εξουσιοδότηση δεν τα αναγράφει αυτά και επειδή όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί το ικα καλό είναι όταν θα πας για το επίδομα κυοφορίας να τους ζητήσεις και την εξουσιοδότηση. Συγκεκριμένα αναγράφει τα εξης:
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ο ασφαλισμένος Ι.Κ.Α .................επώνυμο............όνομα..........................όνομα πατέρα.............αριθμός μητρώου..........εξουσιοδοτώ τον.....................επώνυμο..................όνομα...................όνομα πατέρα.......................διεύθυνση κατοικίας..................στοιχεία ταυτότητας...........................να εισπράξει για λογαριασμό μου από την υπηρεσία του ΙΚΑ το επίδομα λοχείας και βοήθημα τοκετού που δικαιούμαι. Και πάνω δεξιά αναγραφει οτι διατηρείται η εξουσιοδότηση για όσο χρόνο και το παραστατικό πληρωμής, προφανώς καλύπτει και τον οαεδ αυτή η εξουσιοδότηση
....Και αφού μαζέψουμε όλα αυτά, πώς μπορώ να υπολογίσω τα ποσά που θα μου δώσουν ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.
Ο μισθός μου είναι 1.500 μεικτά ήτοι 1.108 καθαρά. Πώς βρίσκω τί έχω να λαμβάνω? Διάβασα διάφορα, η αλήθεια είναι οτι δεν κατάλαβα τον υπολογισμό.....
Ευχαριστώ
Είναι σιγουρο ότι η ανάλυση που ζητάμε προσωπικά απο το ΙΚΑ δεν ισχύει? πρέπει να ειναι βεβαιωση απο το ΙΚΑ του εργοδότη?
Konstantina78, είναι σε τι υπάλληλο θα πέσεις, προσωπικά από το να παιδεύομαι στέλνω τον λογιστή αλλά συνήθως κατά 99% ζητάνε βεβαίωση εργοδότη από το ΙΚΑ που τον ελέγχει.
....Και αφού μαζέψουμε όλα αυτά, πώς μπορώ να υπολογίσω τα ποσά που θα μου δώσουν ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.
Ο μισθός μου είναι 1.500 μεικτά ήτοι 1.108 καθαρά. Πώς βρίσκω τί έχω να λαμβάνω? Διάβασα διάφορα, η αλήθεια είναι οτι δεν κατάλαβα τον υπολογισμό.....
Ευχαριστώ
Διαιρείς τα μικτά του Δεκεμβρίου 2007 με το 25(τον μήνα δηλαδή).Τον μισθό όχι το δώρο. Πχ 1500 ?/25 ημέρες =60 ? βάσει αυτού του ημερομισθίου ανήκεις σε κάποια ασφαλιστική κλάση. Οι ασφαλιστικές κλάσεις είναι οι εξής:
Να ρωτήσω κάτι αν ξέρετε. Εργάζομαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου Ωρομίσθια Καθηγήτρια Ολοήμερου Δημοτικού , βρίσκομαι στην 5η μισθολογική κλίμακα συμφωνα με αυτά που γραψατε. Δικαιούμε να πάρω όλα αυτά τα επιδόματα, έχω ήδη 200 και επιπλέον ένσημα τα τελευταία δύο έτη πληρώ τις προυποθέσεις αλλά που κολλάω να σας πω. Όταν ξεκινάει η άδεια μου στις 5/06 απομένουν μόνο 10 ημέρες έως να λήξει η σύμβασή μου άρα εκεί τι γίνεται? και μετά θα ξαναπροσληφθώ τον σεπτέμβρη πάλι με σύμβαση ορισμένου χρόνου.Ξέρει καμία να με ενημερώσει??
Ευχαριστώ
Διαιρείς τα μικτά του Δεκεμβρίου 2007 με το 25(τον μήνα δηλαδή).Τον μισθό όχι το δώρο. Πχ 1500 ?/25 ημέρες =60 ? βάσει αυτού του ημερομισθίου ανήκεις σε κάποια ασφαλιστική κλάση. Οι ασφαλιστικές κλάσεις είναι οι εξής:
Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις πιο συγκεκριμένη....
Πόσες ημέρες ασθενειας έχεις κάνει χρήση ?
Τις υπόλοιπες ημέρες από τις οποίες έχεις κάνει χρήση θα τις καταβάλλει ο εργοδότης.
Έχω πάρει άδεια 15 μέρες απο τις οποίες πληρώθηκα μόνο τις 13 απο τον εργοδότη μου γιατί δεν είχα κλέισει χρόνο και έπειτα άλλες 9 ημέρες που και πάλι δεν πληρώθηκα απο τον εργοδότη για τον ίδιο λόγο.
Γιατί διαλέγουμε τον Δεκέμβριο 2007; Εγώ παρόλο που έχω τα ένσημα, ο τελευταίος μήνας που δούλευα πριν τον Φεβρουάριο 08 που ξαναπροσλήφθηκα είναι ο Ιανουάριος 07
Εχω διαφορετικό μισθό οποτε με ενδιαφέρει αν ξέρεις mammyblue ή κάποιος άλλος.
oh!many-many thanks!!!
τελευταία ερώτηση. Το βοήθημα 810 γιατί το παίρνω και πότε?
Το βοήθημα στην ουσία είναι τα μόνο χρήματα που παίρνουμε σαν "δώρο" από το ΙΚΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι στην ουσία η μισθοδοσία που θα παίρναμε κατά το διάστημα της απουσίας μας. Το βοήθημα το παίρνεις μαζί με το επίδομα λοχείας μόλις γεννήσεις
Να ρωτήσω κάτι αν ξέρετε. Εργάζομαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου Ωρομίσθια Καθηγήτρια Ολοήμερου Δημοτικού , βρίσκομαι στην 5η μισθολογική κλίμακα συμφωνα με αυτά που γραψατε. Δικαιούμε να πάρω όλα αυτά τα επιδόματα, έχω ήδη 200 και επιπλέον ένσημα τα τελευταία δύο έτη πληρώ τις προυποθέσεις αλλά που κολλάω να σας πω. Όταν ξεκινάει η άδεια μου στις 5/06 απομένουν μόνο 10 ημέρες έως να λήξει η σύμβασή μου άρα εκεί τι γίνεται? και μετά θα ξαναπροσληφθώ τον σεπτέμβρη πάλι με σύμβαση ορισμένου χρόνου.Ξέρει καμία να με ενημερώσει??
Kalamaraki δικαιούσαι να πάρεις τα επιδόματα κυοφορίας,λοχείας και το βοήθημα. Τώρα για τις συμπληρωματικές παροχές του ΟΑΕΔ και του εργοδότη δεν γνωρίζω.
Γιατί διαλέγουμε τον Δεκέμβριο 2007; Εγώ παρόλο που έχω τα ένσημα, ο τελευταίος μήνας που δούλευα πριν τον Φεβρουάριο 08 που ξαναπροσλήφθηκα είναι ο Ιανουάριος 07
Εχω διαφορετικό μισθό οποτε με ενδιαφέρει αν ξέρεις mammyblue ή κάποιος άλλος.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες
Sunsun πάντα λαμβάνουνε υπόψη το τελευταίο μήνα της προηγούμενης χρονιάς πριν γεννηθεί το μωρό.
Πήγα χθές στο ΙΚΑ και πληρώθηκα. Μάλιστα ήταν παραπάνω από αυτά που ήταν υπολογισμένα. Σύμφωνα με την κλάση μου έπρεπε να πάρω 1.710 και πληρα 2.247,84! αυτό είναι μαζί με το "δώρο" του ΙΚΑ, ή κάποια στιγμή θα πάρω και τα 810 παραπάνω?
Mammyblue ευχαριστώ για τις πληροφορίες με έβγαλες από πολλά τρεχάματα. Πέρα από αυτά ξέρω ότι παίρνουμε και κάποια λεφτά επιστροφή από αυτά που δώσαμε στο μαιευτήριο. Ξέρετε κάτι γι αυτά;
konstantina78 αυτά έτι τα βαφτίζουν αυτοί!!!!!!!(ΙΚΑ)
Στην ουσία παίρνεις τους 4 μισθούς απο το ΙΚΑ και στην συνέχεια στα συμπληρώνει ο ΟΑΕΔ για να φτάσεις στον μισθό που έπαιρνες απο την δουλειά σου και τέλος το ΙΚΑ σου δίνει και 890,00 περίπου για τον τοκετό..
Αυτά είναι τώρα αυτοί στα λένε επίδομα τέτοιο, επίδομα τέτοιο, και λές πω ρε παιδί μου τι επιδόματα έχω να πάρω αλλά στην ουσία τους μισθούς σου ονομάζει έτσι!!!!!!!Δυστυχώς!!!!!!!!!
Mammyblue ευχαριστώ για τις πληροφορίες με έβγαλες από πολλά τρεχάματα. Πέρα από αυτά ξέρω ότι παίρνουμε και κάποια λεφτά επιστροφή από αυτά που δώσαμε στο μαιευτήριο. Ξέρετε κάτι γι αυτά;
Mania πέρνεις γύρω στα 300 ? μόνο αν κάνεις καισαρική. Περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα δεν γνωρίζω.
Να ρωτησω και εγω κάτι με την την σειρά μου. Σε λίγες μέρες βγαίνω σε άδεια. Το επίδομα αδείας το παιρνουμε από τον εργοδότη ή από το ΙΚΑ?
Το επίδομα κυοφορίας και λοχεία, καθώς επίσης και το βοήθημα τοκετού το παίρνεις από το ΙΚΑ. Από τον εργοδότη παίρνεις 25 χ το ποσό(ημερομίσθιο) που θα σου βγάλει το ΙΚΑ, εφόσον δεν έχεις πάρει άδεια ασθενείας.
Να ρωτησω και εγω κάτι με την την σειρά μου. Σε λίγες μέρες βγαίνω σε άδεια. Το επίδομα αδείας το παιρνουμε από τον εργοδότη ή από το ΙΚΑ?
Το επίδομα κυοφορίας και λοχεία, καθώς επίσης και το βοήθημα τοκετού το παίρνεις από το ΙΚΑ. Από τον εργοδότη παίρνεις 25 χ το ποσό(ημερομίσθιο) που θα σου βγάλει το ΙΚΑ, εφόσον δεν έχεις πάρει άδεια ασθενείας.
Εαν έχεις πάρει άδεια ασθενείας τι γίνεται mammyblue?
Πήρα 15 μέρες απο τις οποίες μου πλήρωσε τις 13 μέρες ο εργοδότης γιατί δεν είχα κλείσει χρόνο στην εταιρία και άλλες 9 μέρες απο τις οποίες δεν μου πλήρωσε καμία ο εργοδότης για τον ίδιο λόγο.
Τώρα έχω κλείσει χρόνο.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!!!
κοριτσια εγω ειμαι σε περιοδο λοχειας τωρα και θα καταθεσω τα δικαιολογητικα στον οαεδ για το συμπληρωματικο επιδομα μητροτητας.ηθελα να ρωτησω ομως κατι επειδη εγω απο το 2ο μηνα της εγκυμοσυνης περνουσα επιτροπη του ικα και δεν ξαναδουλεψα απο τοτε υπαρχει περιπτωση να μην παρω χρηματα καθολου η' να ναι μικρο το ποσο;αν ειναι και δεν αξιζει το κοπο να μην αφηνω τον μικρουλη μου μονο και μονο για το τιποτα...αν γνωριζει καποια ας μου απαντησει.ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ.
κοριτσια εγω ειμαι σε περιοδο λοχειας τωρα και θα καταθεσω τα δικαιολογητικα στον οαεδ για το συμπληρωματικο επιδομα μητροτητας.ηθελα να ρωτησω ομως κατι επειδη εγω απο το 2ο μηνα της εγκυμοσυνης περνουσα επιτροπη του ικα και δεν ξαναδουλεψα απο τοτε υπαρχει περιπτωση να μην παρω χρηματα καθολου η' να ναι μικρο το ποσο;αν ειναι και δεν αξιζει το κοπο να μην αφηνω τον μικρουλη μου μονο και μονο για το τιποτα...αν γνωριζει καποια ας μου απαντησει.ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ.
Θα πάρεις λογικά Pegi γιατί έχεις ενεργό σχέση εργασίας
Τι εννοείς αναρρωτική μέσα στο 2008? Κι εγώ τον Ιανουάριο πληρώθηκα για 14 ημέρες αναρρωτική (είχα πάθει αποκόλληση) Δεν δικαούμαι τίποτα από τον εργοδότη μου τώρα που είμαι σε άδεια για την εγκυμοσύνη??Σε παρακαλώ αν γνωρίζεις περιμένω απάντηση γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη...
Επειδή είναι τελικά τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν για την εγκυμοσύνη όσο αφορά τα επιδόματα,τις Άδειες κλπ κλπ μήπως θα ήταν εύκολο να τα μαζέψουμε κάπου όλα μαζί τι πρέπει να κάνει μια έγκυος από την αρχή...
Δηλαδή όπως και εγώ θα είναι και άλλες κοπέλες...Είμαι στον 6ο μήνα και δεν έχω κάνει καμμία κίνηση για ΙΚΑ,ΟΑΕΔ κλπ κλπ.
Τι πρέπει να κάνω πρώτα τι μετά και με ποια σειρά...
Για παράδειγμα...έχω ΠΗΤ 11/10...θα πάρω την άδεια τοκετού,λοχείας,την κανονική άδεια την ισόχρονη άδεια και μετά το 6μηνο?Με αυτή τη σειρά...
Να γίνει δηλαδή μια λίστα από εσάς που έχετε την εμπειρία ήδη..